Hyppää sisältöön

Ajautuuko parisuhteesi kriisiin kesälomalla? Katso asiantuntijan 4 vinkkiä parempaan lomaan ja yhteiseloon

Parisuhdekouluttaja Marianna Stolbowin mukaan lomaan ei pidä varautua ajattelemalla, että silloin kaikki on paremmin.

Odotat kuumeisesti yhteistä kesälomaa puolisosi kanssa. Loma koittaa, hermoja kiristää ja kumppanin naama alkaa ärsyttää. Parisuhdekouluttaja Marianna Stolbowille tilanteet, joissa parisuhde on pidemmän loman aikana mennyt solmuun, ovat tuttuja. Hyvänä esimerkkinä kesäloma.

Stolbow sanoo yhdeksi syyksi ongelmien kasautumiselle loman aikana sen, että silloin ei pysty piiloutumaan työn, opiskelun tai kiireen taakse samalla tavalla kuin muulloin.

– Parisuhteessa on myös tosi vaikeaa arvostaa sitä, ettei tapahdu mitään. Ei koeta riittäväksi sitä, että wau, olen löytänyt tuollaisen tyypin elämääni vaan se elämys perustuu siihen, että meillä on koko ajan jotain tapahtumaa ja että ollaan koko ajan liikkeessä. Lomalla se korostuu, Stolbow sanoo.

Ajatus eropiikistä lomakauden ei ole tuulesta temmattu. Tuoreen suomalaistutkimuksen mukaan eniten avioerohakemuksia jätetään kesä- ja joululomakuukausien jälkeen. Yhteiskuntapolitiikka (siirryt toiseen palveluun)-lehdessä julkaistun tutkimuksen mukaan tämä ilmiö toistuu vuosi toisensa perään.

Älä heitä heti ero-korttia

Stolbowin mukaan yhteisen pitkän loman aikana parisuhteessa mieltä hiertävät asiat saattavat pohdituttaa tavallista enemmän, ja asiat halutaan ja ehditään nostamaan esiin. Hän sanoo, että liian usein ongelmia pohdittaessa ainoaksi ulospääsykeinoksi esitetään eroa.

– Eron sijaan ei kysytä sitä, miten olemme tähän tulleet. Pitäisi tulla sellainen raivoefekti, että nyt kääritään hihat ja yritetään tajuta, mistä tässä on kyse ja mitä voidaan tehdä tämän hyväksi, sanoo Stolbow.

Hänen mukaansa niin kauan voi katsoa asioiden olevan parisuhteessa hyvin, kun molemmat osapuolet katsovat olevansa hankaluuksista huolimatta suhteessa saajapuolella.

Älä etsi laatuaikaa vaan tee arjesta laatua

Stolbow kehoittaa parisuhteessa olevia panostamaan jokaiseen päivään vuodessa, niin silloin loma ei kaada mitään. Hänen mukaansa lomaan ei pidä varautua ajattelutavalla, että kaikki on silloin toisin. Mikään ei ole toisin, sanoo Stolbow.

– Ei se loma muuta teidän parisuhdetta. Pitää olla ne lomattomat 11 kuukautta toiselle suora ja avoin. Pitää kertoa omista jutuistaan kumppanille. Jos piilottaa maton alle asioita niin siinä vaiheessa aletaan mennä vinoon ja vinoutuma räjähtää silmille lomalla.

Lapsiperheen ei pidä ottaa paineita ulkoa

Stolbow uskoo, että myös  lapsiperheiden lomiin paine tulee ulkoa. Hän sanoo, että nykyajan lomista on tullut ulkoaohjautuvia. Tällä hän tarkoittaa sitä, että lomalla tehdään vaikkapa matkoja vain siksi, että voidaan kertoa siitä muille.

– Näin toimitaan ja täytetään loma tapahtumilla, vaikka oikeasti haluaisi maata raatona kolme viikkoa. Aikuisten elämä ulkoaohjautuu siihen, että minkälainen loman kuuluu olla.

Jos riitelet, tee se rakentavasti

Marianna Stolbow korostaa, että riitely ja erimielisyydet kuuluvat parisuhteeseen. Joskin tässäkin pitää Stplbowin mukaan muistaa, että riitely ei saa olla kenellekään uhkaavaa.

Jos lomalla syntyy kumppanin kanssa riitaa, kannattaa käydä läpi yksi asia kerrallaan. Hän sanoo, että riitelyssä ei kannata ottaa myöskään tukijoukkoja esiiin tyyliin "äitisikin on samaa mieltä sinusta".

– Ei kannata myöskään solvata. Jos aloitat sanomalla, että olet tuollainen saamaton läski idiootti, niin silloin toinen ei kuule enää sen jälkeen mitään muuta, mitä sinulla on sanottavana. Itse asia jää taas kerran käsittelemättä.

Stolbow sanoo, että menneitä ei pidä muistella, eikä kaivaa esiin edellisen riidan aiheita.

.
.