Hypo: Sijoittajista on tullut tulppa asuntomarkkinoille

Turussa asuntojen hintoja vetää ylös auto- ja telakkateollisuuden työvoimatarve. Kasvukeskuksissa hinnat nousevat hieman ja taantuvilla alueilla ne laskevat edelleen.

talous
asunnon pohjapiirros
Yle Uutisgrafiikka

Asuntomarkkinoilla vanhojen asuntojen kysyntä on kasvanut vuoden alussa Turussa, kun pääkaupunkiseudulla ja Tampereella vedetään henkeä. Asuntorahoitukseen erikoistuneen Hypon Asuntomarkkinakatsauksen mukaan vanhojen asuntojen kysyntää painaa suuri uusien asuntojen tuotantobuumi.

Turussa hinnat nousussa

Varsinais-Suomessa asuntomarkkinoiden tunnelma on kääntynyt positiiviseksi telakka- ja autoteollisuuden vanavedessä.Turussa asuntojen hintojen nousu näkyy jo Hypon indeksissä, kun pääkaupunkiseudulla indeksi, joka kuvaa kauppamääriä ja hintoja, pysyi pitkälti ennallaan.

Tampereella ennakkotiedot vanhojen asuntojen vaisuista kauppamääristä painoivat indeksiä hieman alas. Hypo pitää laskua näennäisenä, sillä uusien asuntojen tulva tuntuu Tampereella.

Helsinki kulkee vanhojen asuntojen hinnoissa omissa lukemissa kolmen prosentin kasvulla, muut kasvukeskukset pääsevät yhden prosentin tuntumaan. Muualla maassa hinnat alenevat edelleen. Helsingissä uusien asuntojen kauppa kaksinkertaistui alkuvuonna verrattuna edellisvuosiin.

Hypon asuntojen hintaennuste koko maalle on tälle ja ensi vuodelle 1,5 prosentin kasvu.

– Polarisaatio jatkuu. Kasvukeskuksissa hinnat nousevat edelleen ja taantuvilla alueilla hinnat jatkavat laskuaan, sanoo pääekonomisti Juhana Brotherus.

Asuntojen kauppamäärät kasvoivat koko maassa reilun prosentin viime vuonna uusien asuntojen vetämänä. Mukana ovat sekä vanhat että uudet kerrostalot ja omakotitalot.

Tänäkin vuonna valmistuu yli viidennes enemmän uusia asuntoja kuin kertaakaan 25 viime vuoteen. Ne ovat pääosin kerrostaloja. Piristyneistä asuntomarkkinoista kertoo myös omakotitalojen rakentaminen.

Vanhojen asuntojen kaupat pysyivät viime vuoden tasolla. Hypo ennakoi kauppoihin tänä vuonna vahvaa kasvua, kun uusia asuntoja valmistuu paljon ja taloudessa on nousuvire.

Muuttotappioalueilla ongelmat syvenevät

Asuntomarkkinoilla sirpaloituminen tapahtuu kaupungistumisen ja rakennusbuumin myötä. Muuttotappioalueiden ongelmat syvenevät ja kaupungeista kipuilevat erityisesti Kotka, Kouvola ja Kajaani. Muuttotappioalueilla hinnat hiipuvat yhä, eikä pohja ole vielä näkyvissä.

Menestyjiä ovat pääkaupunkiseudun lisäksi Tampere, Turku ja Oulu sekä muutamat muut keskukset. Kaakkois-Suomessa Lappeenranta hyötyy Venäjän talouden virkoamisesta.

Hypo odottaa asuntolainamarkkinoille nousua talouden ja muuttoliikkeen vanavedessä.

Sijoittajat tulppana ensiasunnoissa 

Joka kolmas uusi asunto menee sijoittajille. Vuoden 2008 jälkeen pienet asunnot ovat päätyneet sijoittajien syliin, ja he pitävät niitä niin kauan, kun tuotto on hyvä. Sijoittajat ovatkin syrjäyttäneet monet ensiasunnon ostosta haaveilevat nuoret. Seuraavalle askelmalle hyppy on monelle nuorelle liian pitkä. Tästä muodostuu Hypon näkemyksen mukaan tulppa asuntokaupan kiertoon, koska pienten asuntojen kauppa rasvaa koko kauppaketjua. Tavallisestihan ensiasunnon ostaja myy asunnon pois parin vuoden kuluttua siirtyäkseen isompaan.

Hypo kaipaa ensiasuntoihin kestävää uudistuotantoa, joissa on korjattu vanhentuneet sääntelypykälät, taattu riittävä tonttivaranto ja laajennettu kaupunkimaista ympäristöä joukkoliikenteen avulla.

Suurin riski yleisessä talouskehityksessä

Hypo näkee asuntomarkkinoiden suurimpana riskinä markkinoiden ulkopuolelta tulevan yleisen talousriskin. Asuntomarkkinat ovat kiinni napanuoralla yleiseen talouskehitykseen. Pahimpana esimerkkinä viimeisen reilun kahdenkymmenen vuoden ajalta Yhdysvalloissa alkanut finanssikriisi vuosina 2007-2009, jolloin monet pankit joutuivat vaikeuksiin kun ne olivat antaneet niin sanottuja subprime-asuntoluottoja vähävaraisille ihmisille, jotka eivät kyenneet niitä hoitamaan. Lainat myytiin edelleen johdannaisina kansinvälisille markkinoille monikymmenkertaisilla nimellisarvoilla.

Myös asuntokaupan sisältä voi tulla tulppia, jos uudisrakentaminen sakkaa ja hinnat alkavat karata käsistä muuttoliikkeen vauhdittamana.

Korkotason Hypo odottaa pysyvän edelleen maltillisena lähivuodet, vaikka pieni käänne nähtäisiinkin.