Yle antaa presidentti Koiviston hautajaiskuvan kaikkien mediayhtiöiden käyttöön

Kyseessä on poikkeuksellisen laaja yhteistyö.

Kotimaa
Mauno Koivisto muistokirja.
Mauri Ratilainen / AOP

Yle antaa kaikkien mediayhtiöiden käyttöön kuvan huomenna helatorstaina suorana lähetettävistä presidentti Mauno Koiviston hautajaisista.

Muut mediayhtiöt voivat esittää Ylen kuvaamat hautajaiset joko televisiossa tai esimerkiksi suoratoistaa tilaisuuden suorana nettisivuillaan.

Lähetyksestä vastaava tuottaja Marko Krapu kertoo, että mediayhtiöiltä on tullut jo useita yhteydenottoja. MTV3 aikoo käyttää Ylen kuvaa televisiossa ja nettisivuillaan sen aikovat striimata ainakin HSTV, ISTV, IL-TV, Etelä-Suomen Sanomat ja Hufvudstadsbladet.

Mediayhtiöt saavat käyttöönsä kuvan ja äänen ilman selostusta. Halutessaan ne voivat myös upottaa Yle Areenan lähetyksen omille nettisivuilleen.

Krapu kuvailee järjestelyä historialliseksi.

– Näin suuret kuvapoolit ovat harvinaisia, hän sanoo.

Esimerkiksi Linnan juhlien yhteydessä on harrastettu yhteistyötä, koska ahtaita tiloja ei ole haluttu täyttää eri yhtiöiden kameroilla.

Kolme kuvauspaikkaa, helikopteri ja lennokki

Hautajaiset ovat suuri ponnistus Ylelle. Kuvauspaikkoja on kolme: kirkko, saattue ja hautausmaa. Lisäksi kuvaa saadaan helikopterista ja lennokista, jotka lentävät kaupungin yllä. Kaikki tämä on pitänyt järjestää lyhyellä valmistautumisajalla.

Ylen kuvan jakamisen taustalla on myös hautajaisten valmistelutoimikunnan ja valtioneuvoston kanslian toivomus. Esimerkiksi kirkkoa ja hautausmaata ei ole haluttu täyttää useiden yhtiöiden omilla kameroilla.

Omaiset puolestaan toivovat, että mahdollisimman moni suomalainen pääsisi tilaisuuteen osalliseksi television välityksellä.

Suora lähetys hautajaisista alkaa huomenna kello 12.50. Yle esittää tilaisuuden suorana TV1:llä, Yle Areenassa ja Radio Suomessa. Suoraa lähetystä edeltää kello 11 alkava lähes kaksituntinen ohjelma, jossa muistellaan presidentti Koiviston elämää ja uraa.

Lisäksi Yle Uutisten verkkosivuille tulee karttasovellus, josta voi seurata reaaliaikaisesti hautajaissaattueen etenemistä. Sen avulla helsinkiläiset ja Helsingissä vierailevat voivat ajoittaa saapumisensa saattueen reitille.