Nuoret pohtivat avoimen rajan tulevaisuutta Torniossa – lavalla muun muassa Paleface ja Musta Barbaari

Nuoret pohtivat keskiviikkona avoimen rajan tulevaisuutta tapahtumassa, jossa esiintyi muun muassa Suomen ja Ruotsin kantaaottavien artistien kärkikaarti.

nuorisotyö
Open Borders of Solidarity -tapahtuma Torniossa.
Tapahtuma kokosi paikalle 600 koululaista rajan molemmin puolin.Risto Koskinen / Yle

Nuorille suunnatussa Open Borders of Solidarity -tapahtumassa pohdittiin keskiviikkona, mikä on avoimen rajan tulevaisuus EU:ssa ja Tornionjokivarren rajaseudulla.

Tapahtumassa nuoret pääsivät esimerkiksi kokeilemaan miltä tuntuisi ylittää raja tullitarkastuksen läpi kulkien.

– Siinä joutui kirjoittamaan oman nimen ja iän. Kun tiedot oli hyväksytty pääsi läpi, kuvailee haaparantalainen Matias Liiti.

– Olisihan se aika rankkaa jos pitäisi tulla tullin läpi joka päivä. Ei pääsisi tänne niin useasti eikä haluttaisi tulla, Liiti lisää.

Tilaisuuden aluksi pidettiin minuutin hiljainen hetki Manchesterin terrori-iskun uhrien kunnioittamiseksi.

– Kyllähän se huolestuttaa, että entä jos täällä Torniossa käy terroristi-isku. Se on ihan niin kuin nykypäivän ajattelua, mutta pitääkö meidän oikeasti sulkea rajat sen takia. Ei kaikki ihmiset ole terroristeja, sanoo torniolainen Eetu Miettinen.

Tapahtuman esiintyjinä olivat muun muassa Musta Barbaari, Seksikäs suklaa, Dosdela ja Paleface. Tornion ja Haaparannan nuorisoneuvostojen yhteinen tilaisuus keräsi paikalle 600 koululaista rajan molemmin puolin.

– Ajatus lähti liikkeelle maahanmuuttokriisin ja siihen liittyvien lieveilmiöiden ollessa esillä alueellamme. Tilanne näkyi myös alueen nuorissa ja nyt kun pöly on ikään kuin laskeutunut niin on hyvä pohtia, mitä raja oikeastaan merkitsee, kertoi nuoriso-ohjaaja Jan-Mikael Hakomäki aiemmin huhtikuussa.