Muistiyhdistys ja yrittäjät yhteistyössä Etelä-Pohjanmaalla: Tavoitteena ikä- ja muistiystävälliset palvelut

Etelä-Pohjanmaalla halutaan kehittää palveluita niin, että ne ottaisivat paremmin huomioon ikääntyvän väestön tarpeet. Mallia ikäystävälliseen yhteisöön on haettu ulkomailta.

muistisairaudet
Fysioterapeutti ja ikäihminen jumppaavat
Fysioterapeutti Susanna Pohto jumppaa Vilho Rajamäen kanssa.Olli Koski/Yle

Fysioterapeuttiyrittäjä Susanna Pohto on saapunut jumppauttamaan 79-vuotiasta Viljo Rajamäkeä hänen kotiinsa Ylihärmään. Luvassa on liikuntaa käsille ja jaloille.

Susanna on yksi eteläpohjalaisista yrittäjistä, joka on ryhtynyt viilaamaan Muistiyhdistyksen kanssa palvelujaan sellaiseen muotoon, että ne sopivat entistä paremmin ikääntyneille ja muistisairaille.

– Oma ajatukseni on, että rauhallisuus ja selkeys ovat tärkeitä asioita, sellaisia lyhyitä lauseita. Erityisesti muistisairaiden kanssa on tärkeää selkeys ja se, että hyvin lyhyesti ja heille tutuilla sanoilla kerrotaan asiat, sanoo Susanna Pohto.

Erityisesti muistisairaiden kanssa on tärkeää selkeys ja se, että hyvin lyhyesti ja heille tutuilla sanoilla kerrotaan asiat.

Susanna Pohto

Fysioterapeutti on myös muuttanut ikäihmisten ja muistisairaiden kohdalla vastaanottoaikoja. Tunnin kestäviä jumppatuokioita on jaettu jaksamisen takia kahteen osaan. Lisäksi Susanna joutuu kiinnittämään huomiota siihen, että eteen voi tulla epätavallisia tilanteita ja asiakasta on tarkkailtava normaalia tarkemmin.

– Ikäihmisellä jaksaminen ei ole samaa luokkaa kuin nuorella ja he tarvitsevat usein huomattavasti enemmän opastusta. Muistisairaalle taas voi tulla sekaannustila kesken hoitotilanteen ja silloin pitää tietää mitä tehdään. Näistä haasteista on kuitenkin selvitty hyvin, kertoo Susanna Pohto.

Mahdollisimman monesta palvelusta ikä- ja muistiystävällinen

Etelä-Pohjanmaalla Muistiyhdistys on laittanut vireille hankkeen, jotta mahdollisimman monesta palvelusta saataisiin muisti- ja ikäystävällinen. Työtä tehdään yhdessä yrittäjien kanssa.

Tarkoitus on rakentaa palveluista sellaisia, että muistisairaiden ja ikäihmisten olisi helppo saada kiireetöntä, kärsivällistä ja ymmärtäväistä neuvovaa palvelua, kun he asioivat esimerkiksi kahvilassa, kaupassa, pankissa tai vaikkapa taksissa.

Palvelujen joustavuudella on suuri merkitys ikääntyneen ja muistioireisen elämänlaatuun.

– Kun mahdollisimman moni yritys lähtee tähän mukaan, niin silloin muistisairaalla tai ikäihmisellä on tuttu lähiympäristö ja sopivat lähipalvelut käytössä. Ihminen pystyy tällä tavalla mahdollisimman pitkään käyttämään näitä palveluja hyödyksi ja selviää sitä kautta myös pidempään kotona. Ja tietysti yrittäjä saa pitää sen asiakkaan mahdollisimman pitkään, toteaa hankevastaava Päivi Niinistö-Makinen Etelä-Pohjanmaan Muistiyhdistyksestä.

Mallia Etelä-Pohjanmaalle on haettu ulkomailta, missä muistiystävällisistä yhteisöistä ja kunnista on saatu hyviä kokemuksia. Esimerkiksi Isosta-Britanniasta, Alankomaista, Australiasta ja Yhdysvalloista löytyy jo kokonaisia yhteisöjä, jotka toimivat ikä- ja muistiystävällisellä tavalla.

Uusimmat uutiset puhelimeesi

Lataa Yle.fi-sovellus