1. yle.fi
  2. Uutiset

Limuviinat koettelevat hallitussopua: Keskusta perui alkoholikokouksen viime tingassa

Pääministeri Sipilän mukaan alkoholiuudistus ei ole hallituksen suurimpia asioita.

alkoholijuomat
Keskustan kansanedustaja Annika Saarikko.
Keskustan kansanedustaja Annika Saarikko menossa eduskunnan täysistuntoon Helsingissä 24. toukokuuta 2017. Annika Saarikko vetää hallituksen alkoholiryhmää.Martti Kainulainen / Lehtikuva

Hallituksen alkoholityöryhmää vetävä Annika Saarikko (kesk.) perui kokouksen tuntia ennen sen alkamista. Kokouksessa piti jatkaa kompromissin hieromista nelosoluen, vahvan siiderin ja limuviinojen kohtalosta.

Tuleva peruspalveluministeri Saarikko perusteli neuvottelujen jumiuttamista sillä, ettei kokousta kannattanut pitää.

– Meillä ei ollut valmiuksia kokoontua tänään, Saarikko sanoi.

Alkoholilain kokonaisuudistuksen tarpeellisuudesta ja muusta toteutuksesta hallituspuolueet ovat yksimielisiä. Limuviinojen myynnin siirtäminen ruokakauppoihin aiheutti vastustusryöpyn lain lausuntokierroksella, mistä keskusta sai pontta ottaa lakiestys uudelleen hallitusryhmien käsittelyyn.

Taustalla vuoden takainen sopimus

Vuosi sitten limuviinoista tehtiin hallituspuolueiden välillä sopimus, johon keskustakin vastahakoisesti suostui.

Ruokakauppassa voitaisiin myydä nelosolutta ja 5,5 prosenttisia siidereitä ja limuviinoja. Nyt prosentti on 4,7.

Kokoomus haluaa pitää kiinni sovitusta. Alkoholityöryhmässä kokoomusta edustava Outi Mäkelä antoi ymmärtää, että puolue saattaisi kuitenkin tulla vastaan keskustaa ja limuviinojen jättämistä Alkon hyllyille.

– Eiköhän kompromissi synny. Tässä on hiomista, mutta meillä on kokoomuksessa lähtokohta, että vuosi sitten solmittu kompromissi on hyvä lähtökohta.

Perussuomalaiset eivät kommentoineet neuvotteluja lainkaan.

"Ei hallituksen suurimpia uudistuksia"

Keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Kaikkosen mukaan neuvottelut jatkuvat ensi viikolla ja sovun takaraja on edelleen ensi keskiviikko, toukokuun viimeinen päivä.

Kaikkosen mukaan on mahdollista, että alkoholiuudistus olisi ns. omantunnon asia, eli ryhmäpäätös ei sitoisi hallituspuolueiden kansanedustajia.

– Sekin on vielä ratkaisematta oleva asia. Eikä sitäkään ratkaisua ole vielä täysin poissuljettu. Ryhmien puheenjohtajat palaavat tähän kun sen aika on.

Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) pitää jumiutunutta tilannetta täysin alkoholityöryhmän omana asiana. Erityistä kiirettä alkoholilailla ei tunnu Sipilän mielestä olevan.

– Ei tämä ihan meidän kaikkein suurimpia uudistuksia kieltämättä ole, pääministeri sanoi.

Lue seuraavaksi