Raoul Wallenbergistä löytyi 77 vuotta kateissa ollut filmi

Kyseessä on ainoa Wallenbergistä tiedossa oleva filminauha.

Sveriges Television
Raoul Wallenberg
Unkarin juutalaisten pelastajana tunnettu Raoul Wallenberg .Zoltan Mathe / EPA

Toisen maailmansodan aikaisesta ruotsalaissankarista Raoul Wallenbergistä on löydetty filmimateriaalia.

Ruotsin televisio SVT esittää (siirryt toiseen palveluun) verkkosivullaan 25 sekuntia kestävän filminpätkän, jolla Wallenberg opastaa nuoria kodinturvajoukkojen sotilaita ampumaharjoituksissa. Kersantin arvonimeä kantanut Wallenberg oli innokas kodinturvajoukkojen aktiivi toisen maailmansodan aikana.

Filmi on kuvattu todennäköisesti kesällä tai syksyllä 1940 Tukholman Hötorgetin alla olevassa väestönsuojassa. Wallenberg oli tuolloin 29-vuotias.

Filmilöytö täysi sattuma

Raoul Wallenbergistä ei ole aiemmin löydetty filmikuvaa. Materiaalin löysi hänen elämäänsä erikoistunut unkarilais-ruotsalainen tutkija Gellert Kovacs.

Filmin esitti alun perin huhtikuussa SVT:n kulttuuriohjelma Kulturnyheterna tietämättä, että Wallenberg esiintyi siinä. Kovacs katsoi sattumalta ohjelmaa ja havaitsi siinä ensin tutun paikan ja sitten myös henkilön.

– Istuin kotona ja katsoin kulttuuriuutisia, kun äkkiä havaitsin tunnistavani tilan, jossa ampumista harjoiteltiin. Olisiko se ollut jossain Wallenbergistä otetussa still-kuvassa? Sitten näin profiilin!

– Menin heti nettiin, pysäytin videon ja tulin entistä vakuuttuneemmaksi. Kun olin nähnyt koko otoksen, olin 100-prosenttisen vakuuttunut - se oli Raoul Wallenberg.

Myös sisar tunnisti

SVT esitti filmin Raoul Wallenbergin 93-vuotiaalle sisarelle Nina Lagergrenille. Hän ei ollut nähnyt veljeään sitten heinäkuun 1944, mutta tunnisti tämän oitis.

– Ei ole epäilystäkään, sen näkee hänen liikkeistään. Hän pitää kättään polvellaan, se oli hänelle tyypillistä, kertoo Nina Lagergren liikuttuneena.

Raoul Wallenberg toimi sodan aikana diplomaattina ja onnistui pelastamaan kymmeniä tuhansia juutalaisia ja muita natsien vainoamia ihmisiä järjestämällä heille pääsyn ulkomaille. Neuvostoliitto vangitsi Wallenbergin sodan jälkeen tuntemattomaksi jäänestä syystä ja hän kuoli tiettävästi vankileirillä vuonna 1947.