Kesän turpeennosto on jo täydessä vauhdissa

Kuiva ja tuulinen sää kuivatti Vapon tuotantoalueet ja kesän nostokausi on monin paikoin jo täydessä vauhdissa. Vapo aikoo nostaa tänä kesänä yksitoista miljoonaa kuutiota turvetta. Merkittävä osa siitä tulee pohjalaisilta ja keskisuomalaisilta soilta.

turvetuotanto
Traktori ajaa turvesuolla.
Yle

Kesän turvetuotanto on päässyt vauhtiin muun muassa Vapon Länsi-Suomen alueella. Turvetta on nostettu nyt noin viikon ajan Länsi-Suomen alueeseen kuuluvissa pohjalaismaakunnissa ja Keski-Suomessa.

– Pitkään viipynyt routa hidasti noston aloittamista, mutta toisaalta viime päivien tuulinen ja aurinkoinen sää on kuivattanut soita, kertoo aluejohtaja Tommi Pihlajasalo.

Pihlajasalon mukaan turpeennosto pääsee Länsi-Suomessa vauhtiin keskimäärin 20. toukokuuta.

– Aika lailla mennään keskimääräisen aikataulun mukaan. Toki usein on päästy nostamaan jo aikaisemminkin, mutta nyt kevään viileys antoi odottaa tänne saakka, Pihlajasalo jatkaa.

Kesätyötä monelle

Vapon tavoitteena on nostaa tänä kesänä yksitoista miljoonaa kuutiota turvetta erilaisiin käyttötarkoituksiin. Tuosta määrästä kolme miljoonaa kuutiota pitäisi nousta pohjalaismaakunnista ja Keski-Suomesta. Länsi-Suomen alue on Vapolle merkityksellinen.

– Länsi-Suomessa on paljon tuotantoalueita, mutta täällä myös käytetään paljon turvetta. Toimitamme sitä energialaitoksille lähes joka kuntaan. Maatilat puolestaan tarvitsevat kuiviketurpeita.

Tommi Pihlajasalo laskee Vapon jättävän pelkästään pohjalaismaakuntiin kesän nostokauden aikana 25 miljoonaa euroa. Pohjalaissoilla toimii noin sata urakoitsijaa. Kausityöntekijöitä on parhaimmillaan nelisen sataa.

– Työtä on tarjolla monelle. Liikkuupa paikassa kuin paikassa, aina jollakin on kokemuksia kesätöistä turpeennostossa, Tommi Pihlajasalo toteaa.