Manchesterissä etsitään pommin rakentajaa – Poliisi: kyseessä on rikollisjärjestö

Uutistoimisto AP:n mukaan Salman Abedin isä on ollut mukana jihadistisessa järjestössä Libyassa.

Manchester
Poliiseja Manchesterin areenan edustalla.
Andy Rain / AOP

Manchesterissä poliisi etsii jatkuvasti henkilöitä, jotka ovat olleet yhteydessä konserttisalissa tuhoisan pommin räjäyttäneeseen Salman Abediin.

Poliisin mukaan on selvää, ettei Abedi toiminut yksin, vaan kyseessä on kokonainen rikollisorganisaatio.

Poliisilla on nyt kiinni otettuna viisi henkilöä. Heistä yksi on Salman Abedin vuotta vanhempi veli. Laajat tutkimukset jatkuvat.

Pidätys myös Libyassa

Libyalainen terrorisminvastainen yksikkö Rada on pidättänyt Salman Abedin nuoremman veljen Hashemin. Asiasta kertoi yksikön tiedottaja uutistoimisto Reutersin mukaan. Pidätys oli hänen mukaansa tehty tiistai-iltana Tripolissa.

Tiedottaja Ahmed bin Salemin mukaan pidätetty veli oli tekemisissä Isisin kanssa, ja tiesi etukäteen Salman Abedin aikeista tehdä isku.

Uutistoimisto AP on tavoittanut poikien isän Ramadan Abedin, joka työskentelee Libyan pääkaupungissa Tripolissa turvallisuusjoukkojen hallintojohtajana. Hän sanoo Salman-poikansa olevan syytön.

– Me emme usko viattomien ihmisten tappamiseen. Ei se ole meidän tapaistamme.

Isästä erikoisia tietoja

Ramadan Abedin mukaan hän oli puhunut puhelimessa Salmanin kanssa viisi päivää sitten. Salman oli kertonut suunnittelevansa matkaa Saudi-Arabian kautta Libyaan, missä viettäisi ramadan-kuukauden perheensä kanssa. Hän oli "kuulostanut normaalilta".

Ramadan Abedi pakeni Libyasta Britanniaan vuonna 1993, kun diktaattori Moammar Gaddafin turvallisuusjoukot aikoivat pidättää hänet. Hän sai Britanniasta poliittisen turvapaikan. Gaddafin kuoltua hän on palannut Libyaan.

AP:n haastatteleman libyalaisen turvallisuusupseerin mukaan Ramadan Abedi on kuulunut Libyassa toimineeseen islamistiseen ryhmittymään, jolla on ollut yhteyksiä al-Qaida-terroristeihin. Ryhmittymä on nyt hajonnut, mutta isän jihadistinen toiminta jatkuu muissa ryhmittymissä.

Lähteet: AP, Reuters