HS: Oikeusoppineilta kovaa kritiikkiä oikeuskanslerin nimityksestä

Helsingin Sanomien haastattelemien oikeustieteilijöiden mukaan on perustuslain kannalta ongelmallista, että Suomessa ei ole oikeuskansleria ennen tammikuuta.

laillisuusvalvonta
Tuomas Ojanen
Valtiosääntöoikeuden professori Tuomas Ojanen. Yle

Perustuslain asiantuntijat kummastelevat presidentti Sauli Niinistön päätöstä nimittää uudeksi oikeuskansleriksi Tuomas Pöysti vasta vuodenvaihteessa, Helsingin Sanomat kertoo (siirryt toiseen palveluun). Edellinen oikeuskansleri Jaakko Jonkka siirtyi eläkkeelle huhtikuussa.

Helsingin yliopiston valtiosääntöoikeuden professori Tuomas Ojanen kertoo pitävänsä perustuslain kannalta kestämättömänä tilannetta, jossa Suomessa ei ole kahdeksaan kuukauteen oikeuskansleria. Saman ongelman nostavat HS:n jutussa esiin myös Turun yliopiston julkisoikeuden apulaisprofessori Janne Salminen sekä valtiosääntöoikeuden emeritusprofessori Mikael Hidén.

– Kun oikeuskansleri eroaa virastaan, lähtökohtana on, että seuraaja aloittaa tehtävässään ilman katkoa. Hallituksen toiminnan laillisuuden valvojan tehtävä on niin tärkeä, että tilanne, jossa tehtävänhoito on yli puoli vuotta väliaikaisen järjestelyn varassa, ei ole mitenkään ihanteellinen, Hidén sanoo lehden haastattelussa.

Valtioneuvoston oikeuskansleri on eduskunnan oikeusasiamiehen ohella ylin laillisuusvalvoja. Oikeuskansleri valvoo valtioneuvoston eli hallituksen ja ministeriöiden sekä tasavallan presidentin virkatoimien lainmukaisuutta.

Pöysti kertoi aiemmin tänään Ylen haastattelussa, että oikeuskanslerin tehtävässä aloittaminen vasta tammikuussa liittyy osittain hänen nykyiseen tehtäväänsä sote-uudistuksen projektijohtajana.