1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Mauno Koivisto

Piispa Eero Huovinen siunauspuheessaan: "Koiviston kädet olivat rauhan kädet"

Siunaamisen toimitti piispa Eero Huovinen.

Mauno Koivisto
Uutisvideot: Piispa Huovinen siunauspuheessaan: "Koiviston kädet olivat rauhan kädet"
Uutisvideot: Piispa Huovinen siunauspuheessaan: "Koiviston kädet olivat rauhan kädet"

Presidentti Mauno Koiviston siunaustilaisuudessa Helsingin Tuomiokirkossa piispa Eero Huovinen kertoi Koiviston lentopallotovereiden jakaman muiston sota-ajoilta.

– Mauno Koiviston kädet olivat rauhan kädet. Silloinkin, kun isänmaata piti puolustaa sodassa, hän halusi toimia sovinnollisen tulevaisuuden puolesta, Huovinen sanoi.

Tuttujen lentopallomiesten mukaan presidentti oli vielä tämän vuoden puolella muistellut tapahtumaa Törnin osastossa. Koivisto oli saanut tehtäväkseen saattaa kaksi venäläistä vankia selustaan. Etulinjasta taaksepäin siirryttäessä oli vastaan tullut suomalaisia sotilaita, jotka alkoivat kolhia vankeja, Huovinen kertoi puheessaan.

– Koivisto suuttui omiin maanmiehiinsä, nosti kätensä ja sanoi: ”Älkää koskeko näihin miehiin, he ovat minun vankejani, he ovat minun veljiäni.”

Puheessaan Huovinen kuvaili, kuinka sodan jälkeen Koiviston timpurin käsistä tuli vaikuttajan ja tohtorin kädet. Kätten työt ja ajatuksen työt toimivat vuorovaikutuksessa keskenään, Huovinen kertoi.

Emerituspiispa Eero Huovinen presidentti Mauno Koiviston valtiollisten hautajaisten siunaustilaisuudessa Tuomiokirkossa.

Puhe myös päättyi viittauksella Koiviston käsiin:

– Nyt myös vahvakätinen suomalainen mies voi lähteä viimeiselle maalliselle matkalle vanhan rukouksen turvin: ”Sinun käsiisi minä uskon henkeni. Herra, sinä lunastat minut vapaaksi, sinä uskollinen Jumala.”

Koiviston siunaustilaisuuden jälkeen surusaatto lähtee liikkeelle Tuomiokirkolta. Koivisto haudataan Hietaniemen hautausmaalle.

Lue seuraavaksi