Koiviston hautajaiset herkistivät Senaatintorin väkijoukon – "Näistä jää tunne ja muistijälki"

Hautajaisia torilla seurannut Monica Lemström muisteli, miten oli kuorolaisena laulanut usein Koivistolle.

Mauno Koivisto
Tuomiokirkon eteen kokoontunut ihmisjoukko.
Koiviston siunaustilaisuus välitettiin kaiuttimien kautta Senaatintorille. Minna Rinta-Tassi / Yle

Helsingin Senaatintorille ja sen ympäristöön kokoontui kymmeniä tuhansia ihmisiä kuuntelemaan Presidentti Mauno Koiviston siunaustilaisuutta .Ensimmäisinä paikalle rientäneet pääsivät sisälle tuomiokirkkoon, ja torille tilaisuus välitettiin kaiuttimista.

Senaatintorin kulmalla seisonut Lars Öland kuvasi hautajaispäivän tunnelmaa haikean muistelevaksi.

– Mieli on surullinen, mutta tietenkin kaikilla on aikansa, Öland sanoi.

Vaula Koukkula
Vaula KoukkulaMinna Rinta-Tassi / Yle

Helsinkiläinen Vaula Koukkula kertoo olleensa nuori tyttö, kun Koivistosta tuli presidentti.

– Hän oli iso, pitkä mies, jolla oli se otsakiehkura. Hän aina tuumaili ja minun mielestäni teki hyviä päätöksiä.

Koukkula oli seurannuti seppeleenlaskua televisiosta, mutta halusi sen jälkeen pyöräillä paikalle tapahtumaan, jota kuvaili liikuttavaksi.

– Ehkä tällaisia tapahtumia on kerran elämässä. Niistä jää tunne ja muistijälki.

Harri Romakkaniemi
Harri RomakkaniemiMinna Rinta-Tassi / Yle

Kirkkonummelainen Harri Romakkaniemi sanoo tulleensa muistamaan ja kunnioittamaan Koiviston hyvää elämäntyötä. Siunaustilaisuutta seurannutta isoa väkijoukkoa hän piti merkkinä siitä, että Koivisto oli koko kansan presidentti.

– Koivisto kuului minun elämääni. Olen sitä ikäluokkaa, että olin jo aikuinen, kun hän oli pääministeri ja presidentti. Hän oli viisas mies, Romakkaniemi sanoi.

Helsinkiläinen Monica Lemström kiitti kansalaisten mahdollisuuksia seurata hautajaisia erittäin hienosti järjestetyiksi niin paikan päällä kuin tiedotusvälineissä. Hän kertoi, että hänellä oli monta syytä tulla Senaatintorille.

– Minun isäni, joka myös oli veteraani, oli Koiviston suuri ihailija. Koivisto oli myös presidenttinä kaikkien neljän lapseni syntyessä, Lemström listasi.

Monica Lemström
Monica LemströmMinna Rinta-Tassi / Yle

Hän kertoo myös laulaneensa entisessä Helsingin katedraalikuorossa ja sittemmin kamarikuoro Viva Voxissa monissa itsenäisyyspäivän jumalanpalveluksissa ja esiintyneensä siksi usein myös Koivistolle.

– Koivisto on Suomen itsenäisyyden, EU:n ja hirveän monen asian kannalta minulle tärkeä henkilö ja tärkeä presidentti, Lemström sanoo.

Hautajaisissa on hänen mukaansa surun lisäksi myös muistelemisen iloa ja ilo myös siitä, että elämä jatkuu ikuisuudessa.