Näin presidentti Koivistoa muisteltiin: "Toteutti suomalaisen unelman", "Ei tekeytynyt tolkun ihmiseksi"

Presidentti Mauno Koiviston muistotilaisuudessa Säätytalolla muistopuheen pitivät sekä entinen pääministeri Paavo Lipponen että nykyinen pääministeri Juha Sipilä.

Mauno Koivisto
Entinen pääministeri Paavo Lipponen pitää muistopuhetta presidentti Mauno Koiviston valtiollisten hautajaisten muistotilaisuudessa.
Entinen pääministeri Paavo Lipponen pitää muistopuhetta presidentti Mauno Koiviston valtiollisten hautajaisten muistotilaisuudessa Säätytalolla Helsingissä 25. toukokuuta.Vesa Moilanen / Lehtikuva

Ennen puheiden alkamista presidentti Koiviston tyttären Assi Koiviston mies Heikki Allonen toivotti vieraat tervetulleeksi muistotilaisuuteen perheen puolesta. Avaussanoissaan hän muistutti presidentti Koiviston muistovärssyn viestistä - on syytä olettaa, että kaikki menee hyvin.

Allonen mainitsi myös Koiviston toisen mielilausahduksen: On se lohdullista tietää, että halvat perusmaut ovat niin hyviä.

"Passit osuivat kohdalleen ja iskut kenttään"

Työläisperheen lapsesta presidentiksi noussut Koivisto toteutti suomalaisen unelman, sanoi pääministeri Juha Sipilä puheessaan. Koiviston elämään tiivistyy itsenäisen Suomen historia ja Suomen menestystarinassa hän on ollut sekä näkijänä että tekijänä, Sipilä kuvaili.

Poliitikkona Sipilä kuuluu eri polveen kuin Koivisto, joten tarkemmat luonnearviot hän sanoi jättävänsä Koiviston lähemmin tunteville, mutta Koiviston esiintymiset julkisuudessa jäivät mieleen.

– Minulle Koivisto oli ainutlaatuinen yhdistelmä talouden ammattilaista ja ulkopolitiikan osaajaa. Näen edelleen silmissäni ne uutiskuvat lentopallon pelaamisesta, missä joukkueen keski-ikä oli niin korkea, että hirvitti. Silti passit osuivat kohdalleen ja iskut kenttään, Sipilä muisteli.

Pääministeri Juha Sipilä esittää muistosanat presidentti Mauno Koiviston valtiollisten hautajaisten muistotilaisuudessa Säätytalolla Helsingissä.
Pääministeri Juha Sipilä esittää muistosanat presidentti Mauno Koiviston valtiollisten hautajaisten muistotilaisuudessa Säätytalolla Helsingissä 25. toukokuuta.Vesa Moilanen / Lehtikuva

Sipilä kertoi myös pitävänsä Koiviston ytimekkäitä aforismeja arvossaan. Osuvana Sipilä mainitsi esimerkiksi Koiviston tokaisun:

– Ei pidä yliarvioida kansalaisten kiinnostusta politiikkaan, mutta ei myöskään aliarvioida heidän poliittista arvostelukykyään.

"Hylkäsi ääripäät"

Entinen pääministeri Paavo Lipponen kuvaili työväenliikkeessä toiminutta Mauno Koivistoa, joka 1960-luvulla kävi keskustelua silloisten radikaalien kanssa, mutta sanoutui irti ”romanttisesta vasemmistolaisuudesta”, joka saattaisi johtaa anarkiaan.

– Laki ja järjestys, vakaat olot, olivat hänelle perustavan tärkeitä. Hän hylkäsi ääripäät, käyttääkseni nykyistä suosikkitermiä, mutta ei tekeytynyt tolkun ihmiseksi, joka asemoi itsensä ääripäiden väliin ottamatta kantaa, Lipponen sanoi.

Mauno Koiviston poliittisen uran aikana Suomi koki kaksi suurta murrosta: sisäpoliittisen ja ulkopoliittisen, Lipponen kuvaili. Sisäpolitiikassa siirryttiin 1980-luvulla Kekkosen ajasta Koiviston johdolla uuteen, terveen parlamentarismin aikaan. Toisessa murrosvaiheessa taas Suomen ulkopuolella kuohui, kun kylmä sota päättyi ja presidentti Koivisto teki päätökset Euroopan yhteisöjen jäsenyyden hakemisesta sekä yya-sopimuksesta luopumisesta.

Puheensa loppupuolella Lipponen viittasi antiikin filosofi Platonin ideaan filosofikuninkaasta, joka olisi samanaikaisesti sekä viisas että kykeneväinen hallitsemaan intohimojaan vallankäytössä.

– Sellaista hallitsijaa Platon ei löytänyt Kreikan vaikutuspiiristä. Meidän aikanamme Mauno Koivisto vastaa tietämistäni valtiomiehistä parhaiten tuota saavuttamatonta viisauden ideaalia, Lipponen sanoi.

Säätytalon muistotilaisuuden tallenne on nähtävissä valtioneuvoston sivuilla (siirryt toiseen palveluun).

Ennen muistotilaisuutta tasavallan presidentti Sauli Niinistö piti puheen siunaustilaisuudessa.