Trump vaati Nato-mailta lisää rahaa puolustukseen – "Tämä ei ole reilua amerikkalaisille veronmaksajille"

Yhdysvaltain presidentti on sitä mieltä, että kahden prosentin tavoitetaso ei ole riittävä, vaikka suurin osa Nato-maista ei yllä edes siihen.

Nato
Stoltenberg ohjaa Turmpia, joka katsoo totisena maahan.
Naton pääsihteeri Jens Stoltenberg, USA:n presidentti Donald Trump ja Britannian pääministeri Theresa May valmistautuvat ryhmäkuvaan Brysselissä torstaina. Armando Babani / EPA

BRYSSEL Yhdysvaltain presidentti vaatii muita sotilasliitto Naton jäsenmaita kasvattamaan puolustusbudjettejaan vauhdilla. Trump huomautti Naton huippukokouksessa, että Yhdysvallat käyttää puolustukseen enemmän rahaa kuin muut Nato-maat yhteensä.

– Naton jäsenmaiden on maksettava reilu osuutensa ja täytettävä velvoitteensa, Trump sanoi.

Hän huomautti, että 23 Naton 28 jäsenmaasta ei ole nostanut puolustusbudjettejaan tavoiteltuun kahteen prosenttiin bruttokansantuotteesta.

– Tämä ei ole reilua amerikkalaisia veronmaksajia kohtaan, Trump sanoi seremoniassa, jossa hän paljasti muistomerkin syyskuun 11. päivän iskujen uhreille Naton uudessa päämajassa.

Hänen mielestään edes kahden prosentin taso ei ole riittävä, vaan se on ehdoton minimi. Trump sanoi, että osa jäsenmaista on velkaa edellisiltä vuosilta, mutta puheesta ei käynyt ilmi kenelle maat ovat velkaa ja mistä.

Kahden prosentin tavoite viittaa Nato-maiden omiin puolustusbudjetteihin, eikä liity esimerkiksi sotilasliiton toiminnan rahoittamiseen.

Trump puhui maahanmuutosta, mutta ei maininnut yhteisen puolustuksen artiklaa

Trump piti puheenvuoronsa aluksi hiljaisen hetken Manchesterin terrori-iskun uhrien muistolle, ja puhui pitkään terrorismin torjumisen tärkeydestä. Hän sanoi, että Naton pitää tehdä enemmän terrorismin vastaisessa taistelussa, ja kytki ilmiön maahanmuuttoon.

- Tuhansittain ja tuhansittain ihmisiä tulee maihimme ja leviää eri puolille. Meillä ei ole usein mitään tietoa siitä, keitä he ovat. Meidän on oltava kovia, vahvoja ja tarkkaavaisia, Trump sanoi.

- Tulevaisuuden Naton pitää ryhtyä keskittymään myös terrorismin torjumiseen ja maahanmuuttoon, hän jatkoi.

WTC-iskujen muistomerkin paljastustilaisuus olisi ollut Trumpille luonteva paikka vakuuttaa Nato-liittolaisille, että Yhdysvallat tulee tarvittaessa niiden tueksi yhteisen puolustuksen periaatteiden mukaisesti. Nato sovelsi iskujen jälkeen toistaiseksi ainoan kerran historiansa aikana yhteisen puolustuksen viidettä artiklaa, kun liittouma lähti tukemaan Yhdysvaltoja Afganistanissa.

Trump mainitsi asiasta puheessaan, mutta ei ottanut kantaa siihen, miten Yhdysvallat suhtautuu viidenteen artiklaan nyt. Vaalikampanjansa aikana hän oli antanut ymmärtää, että Yhdysvallat ei välttämättä tulisi sellaisten maiden avuksi, jotka eivät käytä riittävästi rahaa puolustukseensa.