Hyppää sisältöön

Asiantuntija patistaisi jo hääparit seksuaaliterapiaan – "Seksuaalisuutta hoidettava kuin hampaitakin"

Alle puolet suomalaista pareista on tyytyväisiä seksiin.

Kuva: Sergey Barkalov / AOP

Erityistason seksuaaliterapeutti (NACS) Marja Kihlström on innoissaan. Nuoret parit ovat alkaneet yhä avoimemmin puhua parisuhteen seksistä ja omista odotuksistaan sen suhteen.

– Noin kolmikymppisten ajattelu on avarampaa. He näkevät parisuhteen ihan eri tavalla kuin vanhemmat sukupolvet.

Vastikään Suomen Seksologisen Seuran puheenjohtajaksi valittu Kihlström on Sexpo-säätiön seksuaaliterapeutti. Asiakkaita tavatessaan hän on huomannut, että kynnys parisuhteen seksiin liittyvistä ongelmista puhumiseen on madaltunut.

– Asiakkailla on ihan uusia ajattelutapoja. Parisuhdetta ei ajatella enää niin tarkkarajaisesti kahden ihmisen väliseksi.

Elämme puutteessa

Puhumisen tarvetta suomalaisilla pareilla todella on. Viimeisimmän, vuodelta 2015 olevan Finsex-tutkimuksen (siirryt toiseen palveluun) mukaan yhdyntöjen määrän lasku on jatkunut.

Seksuaalinen turhautuminen on parisuhteissa suurta, sillä miehistä vain 40 prosenttia ja naisista 48 prosenttia ilmoittaa saavansa parisuhteessa tarpeeksi seksiä.

Antaisin hääpareille lahjaksi viisi käyntiä seksuaaliterapiassa!

Marja Kihlström, seksuaaliterapeutti

Marja Kihlström haastaa kaikki parit edes aloittamaan keskustelun seksuaalisuudesta. Hän muistuttaa, että seksuaalisuus on niin tärkeä osa ihmisen hyvinvointia, että sitä pitää hoitaa.

– Käydäänhän me hammaslääkärissäkin, miksei siis seksuaalisuuttaan huoltaisi säännöllisesti?

Vastanaineet terapiaan

Mitä aikaisemmassa vaiheessa parisuhdetta seksistä uskalletaan puhua, sen parempi. Alkuhuumassa on helppo kuvitella, että tietää mitä itse haluaa ja mistä toinen nauttii.

Kun rakastumisen hormonihuuma tasoittuu ja arki jyrää romantiikan, astuvat esiin myös ongelmat. Ehkä halut eivät enää kohtaa, tulee torjuntoja, sanattomia toiveita, loukkaantumisia.

Seksistä ja seksuaalisuudesta puhuminen on yksi vaikeimmista rakkauden teoista. Siihen Marja Kihlströmillä on hieman ilkikurinen neuvo:

– Antaisin jokaiselle hääparille lahjaksi viisi käyntiä seksuaaliterapiassa!

Kyytiä perinteiselle parisuhdemallille

Seksuaaliterapeutin vastaanotolla on keskustelun tarpeen lisäksi näkynyt myös toinen trendi. Monet parisuhteen seksiin tyytymättömät parit ovat alkaneet miettiä vaihtoehtoja eroamiselle.

– On pareja, joissa haluttomampi osapuoli saattaa lähteä tutkimaan omaa seksuaalisuuttaan, kumppaninsa tuella. Nautinto saattaa löytyä kun sitä yhdessä lähdetään miettimään ja etsimään.

Aivan liikaa ajatellaan, että parisuhde on muuttumaton.

Marja Kihlström, seksuaaliterapeutti

Osa pareista päätyy haastamaan perinteisen parisuhdemallin oikein rytinällä. He saattavat päättää, että enemmän haluavalla tai molemmilla saa olla muita suhteita.

– Terapiavastaanotolla voidaan puhua toiveista ja sopia säännöistä. Kuinka avoimesti suhteista kerrotaan, saako seksikumppanin tuoda kotiin ja niin edelleen. Samalla puretaan mustasukkaisuutta.

Kihlström muistuttaa, että pitkissä parisuhteissa tulee väistämättä vastaan ihastumisia kolmansiin osapuoliin. Ihastusten ottaminen mukaan parisuhteeseen vaatii kaikilta osapuolilta lujaa keskinäistä luottamusta – ja sitä keskustelua.

– Monisuhteisesta parisuhteesta ajatellaan, että se on yhtä seksirallia, mutta siinä vasta joutuukin puhumaan ja sopimaan säännöistä!

Seksuaalisuus muuttuu, pysyykö parisuhde mukana?

Seksuaalisuus muuttuu jatkuvasti. Se mikä innosti parikymppisenä, ei välttämättä kiinnosta nelikymppisenä. Tai uteliaisuus uusiin kokemuksiin ja oman seksuaalisuuden tutkimiseen voi kasvaa iän myötä.

Yksikään parisuhde ei myöskään ole samanlainen eikä pysy samanlaisena vuosien kertyessä. Siksi kerran päätetyistä säännöistä täytyy olla mahdollisuus keskustella tarvittaessa uudestaan.

– Kun on hetken aikaa käynyt seksuaalista tutkimusmatkaa, voi todeta, että nyt olisi kiva olla kahdestaan. Aivan liikaa yhä ajatellaan, että parisuhde on muuttumaton.

Vaikka pariskunta ei kovin radikaaleihin ratkaisuihin päätyisikään, on avoin keskustelu joko kahdestaan tai terapeutin avulla hyödyllistä. Seksuaalinen tyytyväisyys lisää yleistä hyvinvointia, onnellisuutta ja lujittaa parisuhdetta.

Tyytymättömyys seksiin ja ääneen lausumattomat toiveet sen sijaan huonontavat elämänlaatua. Asiantuntijan avun hakeminen ei enää ole tabu.

– Ehkä kaiken julkisen keskustelun myötä on tullut ikään kuin lupa mennä terapiaan. Että ei tarvitse olla hiljaa ja vaan kestää. Se on hieno edistysaskel.