Hyppää sisältöön

Poikkeuksellisen kesy hirvi tuli taputeltavaksi – katso hämmästyttävä video

Lappeenrannassa on viime päivät ihmetelty nuorta hirveä, joka ei ihmistä pelkää.

Markus Kokko pääsi silittämään hirveä
Katso video kesystä hirvestä

Lappeenrannassa, lähellä Saimaan kanavaa on viime päivinä päästy todistamaan erikoista tapausta. Tien vieressä olevassa pusikossa lymyilee hirvi, joka ei lähde karkuun, vaan ennemminkin hakeutuu ihmisen lähelle.

– Se lymyilee tässä kanavan sulkujen lähistöllä, ja minäkin olen nähnyt sen useamman kerran, kertoo Jorma Härkönen.

Härkösen mukaan hirvi vaikuttaa varsin kesyltä. Härkönen on saanut jopa silittää sitä.

– Maanantai-iltana sain sitä silittää ja kuvata läheltä, kertoo Härkönen.

Yllätyskohtaaminen

Keskiviikkoaamuna hirveä ei näy missään. Läheisessä pienessä metsikössä sen pitäisi kuitenkin lymytä. Kierrämme metsikön toiselle puolelle ja ääntelemme kutsuvasti.

Ihan hyvä sille, ettei tarvinnut loppuun asti kärsiä.

Minna Nylund

Metsästä kuuluu rasahdus. Se on selvästi jonkun eläimen aikaansaama ääni. Mitään ei näy.

Kuuluu toinen rasahdus. Samalla huomaamme, miten hirven turpa pilkottaa puskan vieressä. Hirvi maastoutuu äärettömän hyvin. Sitä ei huomaa, vaikka eläin on muutaman metrin päässä.

Se on rajua ja joskus surullisenkin näköistä, kun emä ajaa entisen vasan tiehensä.

Tutkimusinsinööri Petri Timonen, Luonnonvarainkeskus

Vähän aikaa tuijotamme toisiamme. Otamme kuvaajan kanssa muutaman askeleen, mutta hirvi ei meistä tykkää. Se juoksee metsikön halki ja tien toiselle puolelle pellolle.  

Kummastusta herättänyt eläin on vuosi sitten syntynyt, emänsä karkottama nuori hirvi. Kuva: Tommi Parkkinen / Yle

Pellolla hirvi katselee meitä. Se on niin sanottu ylivuotinen vasa, jonka emä on hiljattain karkottanut. Uudet vasat syntyvät vapun tienoilla tai pari viikkoa sen jälkeen, ja silloin emät ajavat entiset, vuosi sitten syntyneet vasansa pois.

– Se on rajua ja joskus surullisenkin näköistä, kun emä ajaa entisen vasan tiehensä. Erityisesti synnytyksen aikaan emä haluaa olla omissa oloissaan, kertoo tutkimusinsinööri Petri Timonen Luonnonvarakeskus Lukesta.

Timosen mukaan karkotettu vasa on hämillään ja ihmeissään, kun sen pitäisi osata tulla toimeen omillaan.

Kesy hirvi kerää paljon ihmtteleijöitä Kuva: Petri Kivimäki/Yle

Erittäin poikkeuksellista

Pellolla oleva hirvi katselee meitä. Toinen korva osoittaa taakse ja toinen eteen. Läheisellä tiellä ajava traktori pysähtyy. Sieltä mies juoksee ottamaan hirvestä kuvan kännykkäkamerallaan.

Kohta tulee toinen mies pitkäputkisen kameransa kanssa. Kuva toisensa jälkeen päätyy muistikortille.

Hirvi ei juurikaan liiku. Katsomme sitä noin kymmenen metrin etäisyydeltä. Tätä samaa hirveä useampikin ihminen on päässyt turvasta silittämään.

– Oho. On erittäin poikkeuksellista, että hirvi antaa tulla noin lähelle, sanoo tutkimusinsinööri Petri Timonen Luonnonvarakeskuksesta, kun kuulee silitettävästä hirvestä.

Hämillään olevat ylivuotiset vasat saattavat näin keväällä eksyä kaupunkialueelle tai taajamiin. Lappeenrannan seudullakin niitä on kaupungin laitamilla joka kevät.

Nuori hirvi on näin keväällä vaaraksi liikenteelle. Kuva: Tommi Parkkinen / Yle

Ei kannata kesyttää liikaa

Ihmisen mieli on sellainen, että hän helposti haluaa kokeilla, miten lähelle esimerkiksi hirveä pääsee. Jorma Härkösellä meni kymmenen minuuttia päästä silittämään hirveä.

– Kyllä jotenkin näki, että hirvi vähän pelkäsi. Kutsuin sitä. Otin itse varovasti askelia hirveä kohti ja hirvikin tuli minua kohti. Lopulta pääsin sitä silittämään.  

Tutkimusinsinööri Petri Timonen ymmärtää ihmisiä, jotka haluavat eläimiä silittää.

– Kyllä minä varmaan itsekin kokeilisin.

Toisaalta jos eläin kesyyntyy liikaa ja kiintyy ihmisiin, niin siitä voi olla monenlaista haittaa. Erityisen vaarallisia ne ovat liikenteessä. Kesy hirvi saattaa juoksennella tien yli surutta.

– Ja sitten kesy hirvi saattaa tulla oleskelemaan pihapiireihin ja sotkeutua vaikka pyykkinaruun.

Lappeenrannankin hirvi majailee lähellä vilkkaasti liikeinnöityä tietä Saimaan kanavan varrella. Se on jo useamman kerran meinannut joutua kolariin auton kanssa, kertovat kylän asukkaat.

Ravintoa on tarpeeksi

Myös Etelä-Saimaan riistanhoitoyhdistyksen toiminnanohjaaja Juha Helkala kehottaa ihmisiä pysymään kaukana kesystä hirvestä. Luonnon eläimen pitäisi antaa olla rauhassa.

Syytä eläimen erikoiseen käytökseen Helkala ei tiedä. Hänen mukaansa kyseinen hirvi on turhan laiha, ja sillä voi olla jotain vikaa toisessa takajalassaan, koska sen likkuminen on hieman epätavallista.

– Nälkä sillä ei ole, sillä ravintoa on tällä hetkellä ihan riittävästi metsissä, toteaa Helkala.