Laihian lakkoilijat palasivat kouluun

Vanhempainyhdistys toivoo, että kevään viimeiset koulupäivät vietettäisiin ulkona. Kesän aikana selviää, miten koulutyötä syksyllä jatketaan.

sisäilmaongelmat
Oppilaat ja huoltajat kokoontuivat kolmipäiväisen lakon aluksi yhteiseen mielenilmaukseen Laihialla.
Oppilaat ja huoltajat kokoontuivat kolmipäiväisen lakon aluksi yhteiseen mielenilmaukseen Laihialla.Terhi Varjonen/Yle

Laihian koululaisten kolmipäivänen koululakko on päättynyt.

Laihian vanhempainyhdistysten mielenilmaukseen osallistui noin 500 oppilasta maanantaista keskiviikkoon. Vanhempainyhdistysten arvion mukaan lakossa oli noin 94 prosenttia oppilaista.

– [Mielenilmaus] toi näkyvyyttä asialle. Näytti sen, että asian takana on suuri joukko vanhempia, asia on vakava ja huolestuttaa monia kuntalaisia, sanoo vanhempainyhdistysten sisäilmajaoston puheenjohtaja Kaisa Nieminen.

Kunta: Huoli otettu vakavasti

Mielenilmauksen syynä olivat vanhempien huoli Laihian keskuskoulun sisäilmaongelmien jatkumisesta ja Laihian kunnan kanssa eroava näkemys niiden hoitamisesta.

Laihian keskuskoulua on vuosien mittaan remontoitu ja korjattu useaan kertaan. Tänä kesänä on luvassa lisää tutkimuksia ja selvityksiä. Laihian kunnanhallituksen puheenjohtaja Tapio Nyysti (kesk.) sanoo, että koulun ongelmat on otettu koko ajan vakavasti.

– Usein julkisuudessa ollaan laittamassa päättäjiä ja tässä tapauksessa vanhempia vastakkain, mutta [asia] ei ole näin, vaan kaikilla on halu, yhteinen tahto ja tarve saada sisäilmat järjestykseen. Sisäilma-asiat koskettaa monia kuntia ja kaupunkeja. Jos olisi helppoja ratkaisuja, joku olisi ne varmasti jo keksinyt.

Nyysti toteaa, että vanhempien mielenilmaus oli voimakas toimenpide ja muistuttaa, että koulun tilannetta selvitellään edelleen.

– Tänä kesänä pitää entistä enemmän lisätä rakennetutkimuksia. Tulevana kesänä avataan lattioita ja tehdään perusteellisempaa ja syvempää selvitystä siitä, mistä [oireilu] voi johtua, Tapio Nyysti sanoo.

Viimeiset koulupäivät ulkona

Tapio Nyystin mukaan koululle on ensi syksynä luvassa väistötiloja 1200 neliön verran. Vanhempien mielestä määrä ei ole riittävä.

– Emme ole saaneet kunnalta tietoa, tuleeko väistötiloja enemmän kuin luvattu. Viipaleet on luvattu A-rakennukselle, mutta ei muihin rakennuksiin. Toivomme, että kesällä tehdään lisää päätöksiä ja syksyllä olisi enemmän tiloja, Kaisa Nieminen sanoo.

Mielenilmauksen jälkeen oppilaat ovat tänään perjantaina palanneet kouluun. Ensi viikko opiskellaan vielä ennen kesälomaa.

Vanhempainyhdistys on esittänyt opettajille toiveen, että viimeiset koulupäivät vietettäisiin mahdollisuuksien mukaan ulkona, poissa oireita aiheuttavista tiloista.

– Jos ei saada terveitä tiloja kaikille, jatkamme edelleen kaikkien puolustamista. Haluamme, että kaikilla on sama mahdollisuus opiskella terveissä tiloissa, Kaisa Nieminen sanoo.