Nokia rakentaa 5G-testiverkon Espoon Karamalmille

Katujen valaisinpylväät ovat jatkossa pienikokoisia langattomien verkkojen tukiasemia. Nokia Bell Labs testaa ja kehittää älykaupungin 5G-verkkoa kolmen vuoden ajan Espoossa.

5G
Piirroskuva jossa tukiasemia on katovalojen päällä
5G-verkko käyttää taajuuksia, jotka tarvitsevat paljon ja tiheässä olevia tukiasemia. Siksi ratkaisuksi testataan tukiasemien rakentamista katuvalojen yhteyteen.Sitowise

Nokia Bell Labs suunnittelee langattoman 5G-testiverkon, jonka pilotointi alkaa jo tämän vuoden lopulla Nokian kampuksella, Espoon Karamalmilla. Verkkoa voidaan laajentaa myöhemmin Keran asemalle.

Lux Turrium 5G -verkko on kolmivuotinen tutkimushanke, jossa ovat mukana VTT, Tampereen teknillinen yliopiston ja Aalto-yliopisto sekä yhdeksän suomalaista huipputeknologiaan erikoistunutta yritystä. 15 miljoonan euron hanketta koordinoi Spinverse.

Tiedotteen (siirryt toiseen palveluun) (Spinverse) mukaan yritysten ja Tekesin rahoittamassa yhteishankkeessa pyritään siirtymään nopeasti tutkimuksesta käytäntöön. Verkkossa käytetään 5G-radioverkkoteknologian lisäksi uusia antennimateriaaleja, älypylväsrakenteita, sekä useita uusia palvelukonseptejakin.

Katuvalaisinpylväistä tulee älypylväitä

Nykyisten mobiiliverkkojen tiedonsiirtokapasitetti on käymässä riittämättömäksi kun käyttäjämäärät jatkavat kasvuaan.

5G-verkko takaa jo niin suuren kapasiteetin, että sen varaan voidaan kehitellä aivan uudenlaisia palveluita kuluttajille ja yrityksille.

Pilottiverkkoa varten Karanojalle asennettaan uusia valaisinpylväitä, jotka tehdään komposiitista. Ne rakentaa Exel Composites, joka on tehnyt samasta materiaalista tukiasemien antennisuojia ja lentokenttien lähetysmisvalomastoja.

Tolppiin asennetaan älykkäät led-valot sekä pienikokoinen 5G-tukiasema. Sen lisäksi valaisinpylväissä on muitakin antureita, jotka liittyvät säähän ja ilmanlaatuun, videovalvontaan- ja infonäyttöihin sekä paikantamiseen ja älyliikenteeseen.

Näitä testaavat ja kehittelevät Sitowise, Premix, Vaisala, Teleste, Indagon ja C2 Smart Light.

5G-verkon kuuluminen halutaan varmistaa myös kadun varrella olevissa asunnoissa ja tätä varten hämeenlinnalainen Lammin Ikkunat on kehitellyt matkaviestintaajuuksia tavanomaisia ikkunoita paremmin läpäisevän ikkunan.

Otsikkoa korjattu 5.6.2017 klo 9.35