Britanniassa konservatiivien johto kutistuu – punta heikkeni

Jos pääministeri Mayn konservatiivipuolueen vaalivoitto kesäkuun vaaleissa jää pieneksi, on hänen vaikeampi neuvotella maalleen hyvää sopimusta EU:sta eroamiseen.

Vaalikyselyt
Britannian työväenpuolueen johtaja Jeremy Corbyn kampanjoi Worcesterissa 8. toukokuuta.
Britannian työväenpuolueen johtaja Jeremy Corbyn kampanjoi Worcesterissa 8. toukokuuta. Oli Scarff / AFP

Britanniassa viime päivinä tehdyt mielipidetiedustelut osoittavat, että konservatiivipuolueen suuri etumatka työväenpuolueeseen on nopeasti kutistunut.

Kun pääministeri Theresa May päätti huhtikuussa uusista vaaleista, hänen konservatiivipuolueelleen mitattiin enimmillään jopa 23 prosenttiyksikön etumatka työväenpuolueeseen.

Sittemmin kannatusluvut ovat lähentyneet toisiaan. Eilen torstaina tutkimuslaitos YouGov julkisti uusimman kyselynsä (siirryt toiseen palveluun), jossa konservatiivien johto oli enää viisi prosenttiyksikköä, eli luvuin 43 - 38.

Samaan aikaan kansalaisten hyväksyntä työväenpuolueen johtajan Jeremy Corbynin toiminnalle näyttää kohentuvan. Corbyn on ollut aikaisemmin poikkeuksellisen epäsuosittu.

Konservatiivien suosiota on pudottanut erityisesti hyvin epäsuosituksi osoittautunut sosiaalipoliittinen linjaus, joka kansan suussa on saanut nimen "dementiavero". Manchesterin pommi-iskun mahdollista vaikutusta puolueiden kannatukseen on vielä aikaista sanoa.

Punta heikkenee

Uusimman mielipidekyselyn julkistamisen jälkeen Britannian punnan arvo dollariin verrattuna heikkeni noin puoli prosenttia. Punnan arvo on ollut viime päivinä korkealla.

Markkinat ovat huolestuneet maan talouspolitiikan onnistumisen mahdollisuudesta, jos puolueiden kannatusero kesäkuun 6. päivän vaaleissa jää pieneksi.

Markkinat ovat toivoneet pääministeri Maylle hyvää vaalitulosta, mikä toisi hänelle vahvan neuvottelumandaatin Britannian EU-eroneuvotteluihin. Jos hänen suosionsa kotimaassa jää heikoksi, sekoittaisi se brexit-neuvotteluita, pelkää uutistoimisto Reutersin haastattelema markkina-asiantuntija.

Harva kuitenkaan uskoo, että työväenpuolueen kiri riittäisi kasvattamaan puolueen suosiota ohi konservatiivien.

Lähde: Reuters