Hyppää sisältöön

Video: Vuorokausi lintutornilla – parhaat hetket ennen auringonnousua

Yö lintutornilla on elämys silmille ja ennen kaikkea korville. Jos haluaa kokea kaikkein vahvimmat elämykset, on syytä olla hereillä jo ennen auringonnousua. Silloin äänimaailma on runsaimmillaan.

Yle Uutiset Häme: Aamu lintutornilla
Yle Uutiset Häme: Aamu lintutornilla

JANAKKALA Toivanjoen lintutornilla Janakkalan Tervakoskella kuovit, kurjet ja taivaanvuohet ääntelevät niin, ettei tornin ylätasanteelle pystytetyssä teltassa saa nukuttua kovin pitkään.

Kello 3.45 äänimaailma on jo vahva, vaikka sankka sumu peittää vielä joenvarren luhta-alueen.

Hirvi, metsäkauris, peuroja

Sumu hälvenee pikkuhiljaa auringon lämmittäessä myöhäiskeväistä ilmaa.

Kurkipari löyhyttelee siipiään virittäytyessään aamuhuutoon. Kuovi tekee pitkää liukua ja huutaa nimeään. Tavi uiskentelee rauhallisesti lintutornin eteen kaivetussa allikossa ja käki kukkuu jossain etäällä.

Yhtäkkiä Toivanjoen lintutornin lähistöllä käyskentelee kahdeksan valkohäntäpeuraa, joista pari tulee aivan tornin lähelle. Rauhallisesti peuralauma kuitenkin jatkaa matkaansa etäämmälle ja katoaa koivikon uumeniin.

Aamu on jo pitkällä, kun etäällä hirvi astelee juhlallisesti jokivarressa. Se kulkee pienen koivusaarekkeen läpi ja katoaa metsän siimekseen.

Hieman myöhemmin vastarannalla astelee metsäkaurispukki. Sekin katoaa metsikköön, mutta ilmestyykin uudelleen näkyviin lintutornin puoleisella rannalla ja juoksee lopulta pimentoon tornissa tähystävän katsojan silmiltä.

Ei saa olla aamu-uninen

Ylen Toimittaja Timo Leponiemi vietti kokonaisen vuorokauden Toivanjoen lintutornilla tarkkaillen lintuja ja muita eläimiä.

Ennen auringonlaskua tornilta vasemmalle näkyi punertava sateenkaari.

Timo Leponiemi

–Teltta oli pystyssä lintutornin katoksen alla. Onneksi niin, sillä illalla sadekuuro kasteli maaston ja viilensi ilmaa. Vähän ennen auringonlaskua tornilta vasemmalle näkyi punertava sateenkaari.

– Lintuja tuli havaittua kolmisenkymmentä lajia, muun muassa nuolihaukka, sääksi ja ruskosuohaukka. Nisäkkäistä hirvi, metsäkauris ja valkohäntäpeurat olivat hienoa katseltavaa.

Aamupäivällä lintujen laulu jo hiljenee ja keskipäivä iltapäivään saakka ovat rauhallisia.

Iltaa kohden lintumaailma vilkastuu, puolenyön aikaan etäältä kuuluu kaulushaikaran pulloon puhallusta muistuttava matala ääni.

Eniten elämää on kuitenkin auringonnousua edeltävistä hetkistä aamun tunneille. Siksi lintutornilla kannattaakin olla jo aikaisin aamusta, ennen kuin aurinko on ehtinyt nousta.

Luonto on silloin äänekkäimmillään.

.
.