1. yle.fi
  2. Uutiset

Vanha kaunis talo unohtui keskelle kaupunkia – nyt ihmiset pelastavat sitä rapsutustreffeillä

Lähes sata vuotta vanha talo Rauman keskustassa saa talkoilla uuden maalipinnan. Myös yritykset ovat lähteneet mukaan talkoohengellä.

talkoot
rakennustelineet
Sepän talon talkoolaiset rakentavat maalaustelineitä tulevaa maalausta varten.Joona Haarala / Yle

– Täällä on vielä lavoja jäljellä, ei hätää!

Näin huutaa Maarit Kordelin punaposkisille talkoolaisille.

Vanhan Rauman keskustassa sijaitsevan valkoisen puutalon ympärillä käy kuhina. Talo on miltei sata vuotta vanha, eikä lainkaan arvonsa oloinen.

Tämä on kuitenkin Sepän talon viimeinen kevät, jonka se ottaa vastaan unohdetun näköisenä ulkomaali hilseillen.

Nyt talon ympärille nousevat rakennustelineet. Facebookissa telineille kutsutaan talkoolaisia rapsutustreffeille. Tarkoituksena on laittaa raumalaisten silmäterä uuteen maaliin talkoovoimin.

Talkoisiin saapunut Olli-Pekka Saarinen on hengästynyt. Pari tuntia päivästä on varattu tähän. Sen jälkeen loppupäivän tahdin määrää vaimo.

– Vaimo kyllä sanoi, että mökilläkin voisi jotain krapsutella ja kunnostaa, mutta on tärkeää saada myös Sepän talo kuntoon.

Vanhat talot, elävät pihat

Sepän talo seisoo Rauman keskustassa, jossa kupruilevista ikkunalaseista voi nähdä uusien betonitalojen viivasuorat seinät. Vanhat jäärät kelpaavat nyt matkailuesitteisiin ja brändityöryhmien suunnitelmien punaisiksi langoiksi.

Toisin oli käydä.

Myös valkoisen puutalon sisäpuolen läpi ehti pyyhkäistä 1950-luvulla uudistusmielinen remontti vieden mennessään esimerkiksi vanhat tulisijat uuden keskuslämmityksen tieltä. Jälkipolvet huokaavat nyt helpotuksesta, kun talon ulkopuoli säästyi koskemattomana 1920-luvun näköisenä. Suunnitelmia muuhunkin oli.

Kunnioitan näitä vanhoja taloja. Jos annan ajastani pari tuntia aikaa, se ei ole iso uhraus.

Olli-Pekka Saarinen

Pääkirjaston ja teatterin välissä oleva Sepän talo sai seistä tyhjillään kymmenen vuotta, kunnes kulttuuriväki otti talon siipiensä suojaan pari vuotta sitten. Nyt sen huoneissa ja sisäpihalla järjestetään erilaisia kulttuuritapahtumia.

Valkoinen puutalo nousi jälleen raumalaisten tietoisuuteen.

Talkoisiin tullut Olli-Pekka Saarinen on itse asunut alueella vuosikymmeniä. Side Sepän taloon on muodostunut tahtomattakin vahvaksi. Kun vanhaa ja arvokasta taloa katselee vuodesta toiseen, alkaa sitä pitää myös osana omaa elämää. Tutun talon repsottava maalipinta on vähän omakin asia.

– Kunnioitan vanhoja taloja. Jos annan ajastani pari tuntia aikaa, se ei ole iso uhraus.

Harvinainen talkookutsu

Risto Kupari seisoo reilun parin metrin korkeudella ja ottaa vastaan rakennustelineen osia. Korkealle menevät vain halukkaat. Myös matalien paikkojen maalaajia tarvitaan talkoissa.

Talkoisiin kysyttiin apua paikallisilta yrityksiltä ja sitä myös saatiin. Esimerkiksi työturvallisuuskriteerit täyttävät rakennustelineet kuljetettiin ilman korvausta paikalle.

On kiva ohi kulkiessa ajatella, että tuon pätkän olen itse maalannut.

Olli-Pekka Saarinen

Motiivi oli sama kuin muillakin talkoolaisilla.

– Asia on tärkeä ja talkookutsukin niin harvinainen, että mukaan lähdettiin, sanoo Maarit Kordelin, joka ohjaa telineiden rakentajia.

Olli-Pekka Saarinen ei ole talkoissa ensimmäistä kertaa. Hän sanoo tekevänsä talkoita aina silloin tällöin. Pari tuntia omasta ajasta jonkun hyväksi tarkoittaa tekijälleen hyvää mieltä, jonka kesto mitataan jopa vuosissa.

– Kun projekti valmistuu, on kiva ohi kulkiessa ajatella, että tuon pätkän olen itse maalannut. Se on paras palkinto.

Lue seuraavaksi