yle.fi-etusivu

Enää 8 kuukautta maakuntavaaleihin – lakipaketin venyminen kiristää aikataulun äärimmilleen

Uusia vaaleja varten täytyy muun muassa rakentaa tietojärjestelmät. Puolueet taas tarvitsevat aikaa vaaliohjelmia ja ehdokasasettelua varten.

maakuntavaalit
Äänestyspaikkaa osoittava kyltti ja äänestäjiä kulkemassa kohti äänestyspaikan ovea.
Heli Mansikka / Yle

Ensi tammikuussa pidettäviä maakuntavaaleja valmistellaan erittäin kireällä aikataululla. Historiallisten vaalien järjestelyt kangertelevat, kun sote- ja maakuntauudistuksen käsittely eduskunnassa venyy juhannuksen yli.

Pirkanmaan maakunnan tuleva hermokeskus sijaitsee keskellä kansallismaisemaa, Tampellan historiallisessa rakennuksessa. Siellä valmistellaan 23 000 työntekijää työllistävän Pirkanmaan maakunnan hallintoa ja sen ylimmän päättävän elimen, maakuntavaltuuston ensimmäisiä vaaleja.

Pirkanmaalla uuteen maakuntavaltuustoon valitaan 79 jäsentä. Äänioikeutettuja maakunnassa on yli 400 000.

Historialliset vaalit

Vielä alkuvuodesta uskottiin, että sote-ja maakuntalait astuvat voimaan heinäkuussa - nyt puhutaan syksystä. Aikataulu on erittäin tiukka ja tilanne hyvin erikoinen, sanoo Pirkanmaan liiton hallintojohtaja Petri Pikkuaho, joka toivoo mahdollisimman nopeaa päätöstä.

– Ilmeisesti hallitus ei ole saanut vielä ihan rivejään kuntoon ja eduskuntakäsittely on kesken. Pelkona meillä on, että jos se siirtyy kovin pitkälle, niin mitenkähän vaalien sitten käy.

Uusia vaaleja varten täytyy muun muassa rakentaa tietojärjestelmät. Puolueet taas tarvitsevat aikaa vaaliohjelmia ja ehdokasasettelua varten. Ja monille äänestäjille koko vaalit ovat vielä hämärän peitossa, epäilee hallintojohtaja Pikkuaho.

– Kyllä tässä joutuu vielä moni taho miettimään, miten hmisille viestitään, että nämä ovat historialliset vaalit. Tällaisia välitason vaaleja ei Suomessa ole koskaan ennen ollut.