Isis pitää hallussaan suurkaupunkia Filippiineillä – johdossa yksi maailman etsityimmistä terroristeista

Filippiineille on tullut ulkomaalaisia taistelijoita tukemaan paikallista Abu Sayyaf -terroristijärjestöä.

Filippiinit
Uutisvideot: Kaupunki islamistien käsiin Filippiineillä
Uutisvideot: Kaupunki islamistien käsiin Filippiineillä

Isis-terroristeihin kytköksissä oleva terroristijärjestö Abu Sayyaf on tiistaista lähtien pitänyt hallussaan Marawin kaupunkia Filippiineillä. Marawissa on noin 200 000 asukasta.

Filippiinien armeija piirittää kaupunkia ja yrittää karkottaa terroristit.

Yhteenotoissa on käytetty raskaita aseita. Abu Sayyafin tukikohtia tulitetaan tykistöllä ja helikopterit ampuvat niihin raketteja. Sotilaat etsivät terroristejä talosta taloon.

hallituksen sotilaita asemissa.
Hallituksen sotilaita asemissa.Jeoffrey Maitem / EPA

Yhteenotoissa on tähänastisten tietojen mukaan kuollut ainakin 42 ihmistä, joista 31 oli Abu Sayyafin asemiehiä ja 11 sotilaita. Siviiliuhreista ei ole tietoa. Kaupungista on paennut tuhansia ihmisiä.

Haussa yksi maailman tunnetuimmista terroristeista

Tilanne Marawissa kärjistyi tiistaina, kun armeija teki kaupungissa ratsian löytääkseen siellä tiettävästi piilottelevan terroristijohtaja Isnilon Hapilonin.

Ratsia ilmeisesti epäonnistui pahoin. Sotilaat lyötiin takaisin ja islamistiterroristit ottivat kaupungin hallintaansa. Kaupungin korkeimpiin rakennuksiin on nostettu Isisin mustia lippuja ja asemiehet ajelevat kaupungilla anastamillaan ajoneuvoilla.

Hallituksen sotilaat vievät pakenevia lapsia turvaan.
Hallituksen sotilaat vievät pakenevia lapsia turvaan.Linus G. Escandor II / EPA

Filippiinien presidentti Rodrigo Duterte keskeytti konfliktin takia Venäjän-vierailunsa ja julisti Mindanaolle 60 päivän sotatilan.

Isnilon Hapilon on filippiiniläisen, islamistisen terroristijärjestön Abu Sayyafin komentaja. Abu Sayyaf ilmoitti 2014 olevansa kuuliainen Isis-järjestölle.

Hapilon pyrkii yhdistämään useat pienemmät terroristijärjestöt yhdeksi suuremmaksi voimaksi. Yhdysvalloissa hänet on luokiteltu maailman vaarallisimpien terroristien joukkoon ja hänen vangitsemisestaan on luvattu viiden miljoonan dollarin palkkio.

Armeijan joukkoja Marawissa komentava kenraali Eduardo Ano lupaa, että kaupungin tilanne rauhoitetaan viikossa ja että Hapilon saadaan kiinni.

– Teemme tästä hänen hautansa, Ano lupaa.

Mindanaon saari on Filippiinien muslimiväestön asuma-aluetta.

Filippiinien kartta.
Yle Uutisgrafiikka

Filippiinien viranomaisten mukaan Mindanaolle on tullut ulkomaalaisia taistelijoita mm. Malesiasta, Indonesiasta ja Singaporesta. Viranomaisten mukaan saarella ei olekaan enää kyse paikallisesta kapinoinnista, vaan ulkomaalaistaistelijoiden suorittamasta maahantunkeutumisesta.

Lähteet: AFP, AP