Hyppää sisältöön

Tunturinhuippu Norjalta jäi saamatta – mitä toivoisit 100-vuotislahjaksi Suomelle?

Mikä olisi satavuotiaalle Suomelle sopiva lahja? Kokoamme vastauksista artikkelin pohjoismaisten valtionpäämiesten vierailun alla.

Kuva: Henrietta Hassinen / Yle

Norjan Kaivuonon kunnassa virisi viime vuonna ajatus Haltitunturin lahjoittamista 100-vuotisjuhliaan viettävälle Suomelle, mutta ajatus kaatui muun muassa perustuslaillisiin ongelmiin.

Ruotsi taas on päätynyt antamaan Suomelle kaksi 100-vuotislahjaa: toinen on Suomen ja Ruotsin yhteinen metsäntutkimukseen ja biokemiaan keskittyvä projekti. Toinen on ruotsalais-suomalaiseen kulttuurikeskukseen Espoon Hanasaareen sijoitettava patsas.

Pohjoismaiden valtionpäämiehet juhlivat Suomen 100-vuotiasta itsenäisyyttä ensi torstaina Helsingissä. Suomeen saapuvat tuolloin Tanskan kuningatar Margareeta II, Ruotsin kuningas Kaarle XVI Kustaa ja kuningatar Silvia, Norjan kuningas Harald V ja kuningatar Sonja sekä Islannin presidentti Guðni Thorlacius Jóhannesson ja tämän puolison Eliza Jean Reid.

Monet kotimaisetkin tahot ovat päättäneet antaa Suomelle 100-vuotislahjan. Esimerkiksi Turun kaupungin lahja on Turun ja Suomen historiaa esittelevä museo. Yksityiset maanomistajat taas ovat perustaneet suojelualueita juhlavuoden kunniaksi.

Mitä 100-vuotias Suomi sinun mielestäsi tarvitsisi lahjaksi?

Kysely on suljettu. Koosteen vastauksista löydät täältä.