Vakuutusyhtiöt nihkeinä – turvapaikanhakijoille ei myönnetä talkoovakuutuksia

Turvapaikanhakijoiden osallistuminen luontotalkoisiin on tyssännyt vakuutusongelmiin Keuruulla. Entisen varuskunnan korpien ennallistamistalkoisiin ei turvapaikanhakijoille myönnetä talkoovakuutusta.

vapaaehtoistyö
Entisen varuskunnan korpimetsät talkoillaan takaisin luonnontilaan.
Entisen varuskunnan korpimetsät talkoillaan takaisin luonnontilaan.Simo Pitkänen / Yle

Keuruun seudun luonnonystävät järjestää korpien ja purojen ennallistamistalkoot (siirryt toiseen palveluun) entisen varuskunnan metsissä lauantaina 27. toukokuuta. Kyseessä on virallinen Suomi100 -juhlatapahtuma. Hanketta on suunniteltu yhdessä Metsähallituksen kanssa.

– Tämä ajoitettiin toukokuulle, jotta saataisiin vastaanottokeskuksesta apukäsiä eli turvapaikanhakijoita talkoisiin. Se tyssäsi siihen, että ei saatu heille vakuutuksia hommattua. Jäi selvittämättä, että onko turvapaikanhakijoiden vakuuttaminen vaikeaa vai täysin mahdotonta, kertoo Matti Aalto Keuruun seudun luonnonystävistä.

Hoidon kustannukset ovat aivan toista kuin Kelan piiriin kuuluvilla.

Merja Fagerström

Vakuutusyhtiöt vaativat vapaaehtoisissa henkilövakuutuksissa, että henkilö kuuluu Kelan korvausten piiriin. Tuotepäällikkö Merja Fagerström Fenniasta perustelee käytäntöä hoitokustannusten riskienhallinnalla.

– Jos henkilö loukkaantuu tai sairastuu ja joutuu Suomessa hoitoon ja ei ole Suomen sairausvakuutuslain piirissä niin hoidon kustannukset ovat aivan toista kuin Kelan piiriin kuuluvilla.

Poikkeuksia vain harvoin

Fennia ehdoissa kerrotaan, että talkoovakuutuksen voi ottaa Suomessa vakinaisesti asuville, alle 80-vuotiaille henkilöille, jotka kuuluvat Suomen sairausvakuutuslain piiriin.

Poikkeuksiakin talkoovakuutusehtoihin tehdään, mutta se on harvinaista.

– Joitakin poikkeuksia on pystytty tekemään. Esimerkiksi, jos yritysasiakkaalla on kaikki vakuutukset meillä, niin voidaan talkoovakuuttaa korotetulla maksulla, kertoo Merja Fagerström.

Vakuutusyhtiö Ifistä tuotepäällikkö Tiina Valtanen ja asiantuntija Hanna Nortama puolestaan perustelevat talkoovakuutuksen myöntämättä jättämistä sillä, että turvapaikanhakijoiden terveydenhoidosta vastaa sisäministeriö vastaanottokeskusten kautta. Talkoovakuutus voidaan myöntää oleskeluluvan saaneille turvapaikanhakijoille.

Talkoovakuutuksia otetaan kesäaikaan runsaasti esimerkiksi kesämökkien tai omakotitalojen kattoremontteihin tai seinämaalauksiin.

Keuruun entisen varuskunnan metsikkö on yksi sadasta luontohelmestä.
Keuruun entisen varuskunnan metsikkö on yksi sadasta luontohelmestä.Simo Pitkänen / Yle

Varuskunnan metsät takaisin luonnontilaan

Keuruun varuskuntakorpia ennallistetaan muun muassa patoamalla ojia ja palauttamalla puropaikkoihin kaivettuihin ojiin niistä aikoinaan poistettuja kiviä. Padot tehdään ojanpenkkojen puustosta ja maamassoista.

Patoamistyöt tehdään vapaaehtoisvoimin lihasvoimalla. Metsähallituksen osuus on hankkeen tukeminen ja valtio-omistajan edustajana ennallistamiskohteiden hyväksyminen, sillä ojien tukkimisiin on aina oltava maanomistajan lupa.

Keuruun entisen varuskunnan metsikkö on yksi Luonnonsuojeluliiton nimeämistä sadasta luontohelmestä. Metsähallitus on rajannut tuhannen hehtaarin alueesta noin viidesosan metsätaloustoiminnan ulkopuolelle. Ennallistaminen toteutetaan säästökohteilla yhdessä Metsähallituksen kanssa.