Etälääkärit mukaan Jyväskylän sote-kokeiluun

Jyväskylän sote-valinnanvapauskokeilussa mukana olevien kaupunginosien asukkaat voivat ensi kuussa saada palvelunsa myös etänä videolla.

Kotimaa
Tippatelineessä roikkuu tavaraa.
Matti Myller / Yle

Jyväskylän keskustan, Huhtasuon ja Kuokkalan asukkaat saavat sote-valinnanvapauden kokeilussa tarjolle myös etäpalvelut.

Kokeiluun mukaan tullut Medics24 rakentaa nyt ensimmäistä kiinteää toimipaikkaansa. Sinne tulevat laboratoriopalvelut ja etäyhteyspiste.

Kivijalkapalvelut ovat Medics24:lle uutta, sillä aiemmin palvelut ovat toimineet ainoastaan etävideolla.

– Idea on ollut yksinkertaisesti se, että lääkäriin pääsee vaikka laiturin nokasta. Ensiyhteys otetaan videolla, ja jos ei asia ratkea etänä, varataan aika lääkärille tai sairaanhoitajalle, kertoo Medics24:n toimitusjohtaja Tero Nyman.

Etäyhteydellä voitaisiin mahdollisesti korvata jopa kolme neljästä terveyskeskuskäynnistä.

Sosiaali- ja terveysministeriö on jo aiemmin linjannut, että etälääkäri rinnastetaan täysin vastaanotolla käyntiin. Ministeriön mukaan palvelun antamisen kanava ei ole oleellinen, vaan se, että lainsäädännön edellytykset täyttyvät.

Pienenä suurten joukossa

Jyväskylän valinnanvapauskokeilussa on tähän asti ollut mukana vain kaksi suurta: Mehiläinen ja Jyväskylän kaupunki. Medics24 haluaa näyttää, että palveluja voivat tuottaa myös pienemmät.

– Ihan yhtäläiset mahdollisuudet pienilläkin on, kunhan toimitaan yhdessä. Yhdistetyillä voimavaroilla olemme enemmän, sanoo Nyman.

Pienuuden suuruutta Medics24 rakentaa olemalla solmukohtana erilaisille yrittäjille. Vastaanottotilat vuokrataan seinän takana toimivalta yksityissairaalalta, lääkärit ja sosiaaliohjaaja toimivat omien yritystensä kautta ja tarjoavat palvelujaan verkossa.

– Tässä on vain voittajia. Yhteiskunta hyötyy halvemmista palveluista, ja asiakas hyötyy helposta saatavuudesta, sanoo Nyman.

Taustalla toimitusjohtajan oma kokemus

Medics24 perustettiin aikoinaan Nymanin terveyskeskuskäynnin kokemuksesta. Hän käytti lastaan lääkärissä, ja reissu kesti kaikkiaan neljä tuntia. Lääkärin luona ajasta vietettiin viisi minuuttia.

Kyseessä oli silmätulehdus, ja sen vaatima antibioottiresepti. Tapaus olisi tullut hoidetuksi myös etäyhteydellä – ilman neljän tunnin reissua.

– Suurin hyötyjien ryhmä ovat ikääntyvät, joille lääkärissä käyminen voi olla vaikeaa muutenkin. Siinä kotoa soittaminen varmasti helpottaa. Toinen ryhmä ovat juuri lapsiperheet, Nyman sanoi Ylen haastattelussa viime vuonna.

Tero Nyman.
Tero Nyman.Matti Myller / Yle