1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kalastusluvat

Tekeekö maksuton kalastusoikeus paluun Ylä-Lappiin? Ministeriö selvittää

Paikallisten kalastusoikeuksia rajoitettiin uudessa kalastuslaissa. Nyt maa- ja metsätalousministeriö aikoo selvittää, onko kalastuslakia mahdollista muuttaa.

kalastusluvat
Lohi saaliina
Lohestusta Näätämöjoella vuonna 2013.Jouni Liukkonen

Maa- ja metsätalousministeriö aikoo selvittää, onko kalastuslakia mahdollista muuttaa Ylä-Lapin asukkaiden kalastusoikeuksien osalta.

Uusi kalastuslaki rajoittaa Ylä-Lapin kuntien asukkaiden maksutonta viehekalastusoikeutta lohen ja taimenen nousualueilla muun muassa Teno- ja Näätämöjoen vesistössä, Tuulomajoen ja Paatsjoen vesistössä sekä Tornion- ja Ounasjoen vesistössä.

Kansanedustaja Mikko Kärnä (kesk.) jätti kalastuslain muutoksesta kirjallisen kysymyksen toukokuun alussa.

Kysymyksessään Kärnä tiedustelee, millaisiin toimiin ministeriö aikoo ryhtyä palauttaakseen Enontekiön, Inarin ja Utsjoen kuntalaisten maksuttoman kalastuksen ja mitä se aikoo tehdä, jotta paikalliset asetettaisiin etusijalle kalastuslupien myöntämisessä.

Maa- ja metsätalousministeri Jari Leppä (kesk.) vastaa, että lupien osalta paikkakuntalaisia ei voida asettaa muita parempaan asemaan ilman laintasoista valtuuttavaa säännöstä. Mahdolliset muutokset vaativat kalastuslain muutoksen ja ministeriö aikoo selvittää, onko tämä mahdollista.

Lue seuraavaksi