Poliisi takavarikoi kaksi kuvauskopteria presidentti Mauno Koiviston hautajaisyleisöstä

Poliisi on takavarikoinut kaksi kuvauskopteria presidentti Mauno Koiviston hautajaisten yhteydessä. Laitteita käytettiin mahdollisesti lentokieltoalueella ja liian lähellä ihmisjoukkoja.

ilmakuvaus
Videodrone lennokki
Kuvan laite ei liity helatorstaina tehtyyn takavarikkoon. Vilma Hannén / Yle

Poliisi epäilee, että kahta kuvauskopteria käytettiin lentokieltoalueella ja liian lähellä ihmisjoukkoja presidentti Mauno Koiviston hautajaisten yhteydessä helatorstaina. Koptereita lennätettiin keskustassa mahdollisesti Trafin määräysten vastaisesti.

– Helsingin alueella on pysyviä lentokieltoalueita, joista yksi yltää Kauppatorilta Liisankadulle saakka. Kyseiset lennokit otettiin poliisin haltuun, sillä niiden epäillään rikkoneen tätä lentokieltoaluetta. Tämän lisäksi poliisi epäilee, että niitä on lennätetty ulkosalle kokoontuneen väkijoukon päällä, ylikomisario Heikki Porola kommentoi Helsingin poliisilaitoksen tiedotteessa.

Tapauksia tutkitaan ilmailurikkomuksina, joista voi seurata sakkorangaistus. Tutkinnassa käytetään apuna muun muassa koptereiden omia lentotietoja. Molemmat lennättäjät ovat 1980-luvulla syntyneitä mieshenkilöitä.

– Helsingissä on päivittäin yleisötapahtumia, joiden läheisyydessäkään ei ole mahdollista lennättää dronea täysin turvallisesti. Keskusta-alueen kaduilla on myös yleensä sen verran paljon väkeä, että amatöörilennättäjien on syytä pysyä pois sieltä, Porola jatkaa.

Trafi: Ilmoituksia väärinkäytöksistä tulee jatkuvasti

Liikenteen turvallisuusvirasto Trafin johtava ilmailuasiantuntija Jukka Hannola on saanut viime viikkoina runsaasti ilmoituksia kuvauskoptereista.

– Tyypillisin tilanne on se, että lennetään ihmisjoukkojen päällä, minne ei harrastajilla ole koskaan mitään asiaa. Toinen on se, että lennetään liian korkealla tai liian lähellä lentokenttää. Toki lennättäjien olisi aina huomioitava myös yksityisyyteen ja kotirauhaan liittyvät kysymykset.

Helsingissä on lentokieltoalueita Kruununhaan hallintokortteleiden lisäksi muun muassa Meilahdessa, Munkkiniemessä ja Kalastajatorpan läheisyydessä. Lentokieltoalueet on lueteltu osoitteessa www.droneinfo.fi (siirryt toiseen palveluun). Miehittämättömien ilma-alusten lennättämiseen näillä alueilla on haettava lupa Trafilta.

Pysyvien lentokieltoalueiden lisäksi Suomessa on myös väliaikaisia tapahtumakohtaisia lentokieltoalueita. Niistä pitää kirjaa Air Navigation Services Finland (siirryt toiseen palveluun).

Poliisi selvittää parhaillaan myös kolmea muuta kuvauskoptereiden käyttöön liittyvää rikosepäilyä. Suomessa kuvauskoptereita saa lennättää varsin vapaasti, mutta tilanne saattaa muuttua koko Eurooppaan tekeillä olevan yhtenäisen säännöstön myötä.

Muokattu 31.5.2017 klo 07:43: Tarkennettu jutun kahta ensimmäistä lausetta.

Muokattu 26.5.2017 klo 15:37: Lisätty Jukka Hannolan komentti.