Konkarin vinkit: näin kirpparipöytäsi vetää ostajia – "Iloinen olemus on plussaa"

Myy sesonkiin sopivia tavaroita. Unohda esineittesi tunnearvo.

Kirpputorit ja myyjäiset
Torikirppis
Kirpparikonkari Melinda Ylismaa kertoo, miten kirppuritoripöydästä saa tehtyä houkuttelevan.

Kirppareilla jo lapsesta asti käynyt Melinda Ylismaa neuvoo, miten vaatteet ja turhat tavarat menevät kaupaksi. Ensinnäkin sesonki on kokeneen kirpputorimyyjän mielestä hyvä ottaa huomioon.

– Kesällä on hyvä tuoda kesävaatteita. Talvivaatteista ei kesällä oikein pääse eroon eikä saa niin hyvää hintaakaan, Ylismaa sanoo.

Vaikka joku vaate olisi itselle rakas ja omasta mielestä ihana, tunnearvo on kirpparimyyjänä syytä unohtaa. Hintataso kannattaa pitää alhaisena.

– Merkeistä voi toki pyytää vähän enemmän.

Pese, silitä ja asettele harkitusti

Myytävää ei kannata laittaa yhdellä kerralla liikaa tyrkylle, sillä kirppariasiakkaat eivät jaksa penkoa tavararöykkiöitä. Jokin vetävä vaate tai esine kannattaa asetella esille näkyvästi. Se houkuttelee asiakkaita katselemaan muitakin tavaroita.

Melinda Ylismaa kehottaa laittamaan vaatteet rekkiin, jos vain mahdollista, sillä rekistä vaatteita on paljon helpompaa katsoa kuin kasoista. Pienemmät tavarat voi sen sijaan laittaa myyntipöydälle.

Vaatteista vain ehjät ja puhtaat menevät yleensä kaupaksi. Jos vielä jaksaa silittää rypistyvät vaatteet, kauppa käy paremmin.

– Esimerkiksi kauluspaidat kannattaa ehdottomasti silittää.

Kengistä vain toinen esille

Kenkäparista Melinda Ylismaa laittaa esille vain toisen kengän ja antaa parin näytille vasta, kun asiakas kyselee.

– Ihan sen takia, ettei varasteta. Kirpparilla on ikävä kyllä aina se riski.

Myyjän olemuksellakin on merkitystä.

– Iloinen olemus on aina plussaa. Tietenkin voi myös vähän miettiä, millaista vaatetta laittaa päälle.

Säähän kirpputorimyyjä ei voi vaikuttaa, mutta sääennustetta voi seurailla hyvän kirpparipäivän löytämiseksi. Hyvällä säällä ihmiset lähtevät liikkeelle ja ulkokirppareilla on enemmän asiakkaita.

Lauantaina vietetään Siivouspäivää eri puolilla Suomea. Kuka tahansa voi pystyttää oman myyntipisteen vaikkapa kadulle tai pihalle ja laittaa omat tarpeettomat tavarat kiertoon.