Suomenhevonen johti maan itsenäistymiseen – sodan aikana se pelasti kotirintamalla

Suomenhevonen sopeutuu aina kulloiseenkin tehtäväänsä. Luonteeltaan suomenhevonen kuvaa hyvin suomalaista kansanluonnetta: se on sitkeä, muuntautumiskykyinen, luotettava ja ahkera. Hevosihmiset väittävät, että juuri suomenhevonen johti Suomen itsenäistymiseen.

suomenhevonen
Lippalakkipäinen mies ohjastaa suomenhevosta
Eläkeläinen Taisto Nurmio tuntee suomenhevosen luonteen hyvin.Ville Välimäki / Yle

YpäjäSuomen itsenäistymisessä ratkaisevana tekijänä oli suomenhevosen käyttö, sanovat ainakin hevosihmiset.

Maan sotaväen kuljetusten onnistuminen edellytti sotavuosina riittävää määrää suomenhevosia.

Luonnonvarakeskuksen erikoistutkija, vuosikymmeniä suomenhevosta laajasti tutkinut Markku Saastamoinen väittää, että juuri suomenhevonen takasi riittävät kuljetukset rintamalla.

Naiset oppivat kotirintamalla nopeasti suomenhevosen

Sotavuosina Suomen kotirintamalla ei oltaisi pärjätty ilman kätevää ja helppokäyttöistä suomenhevosta.

Naisten täytyi pakostakin opetella hevosmiestaidot

Markku Saastamoinen

Ihmetyksen aihe on sekin, miten naiset ja lapset oppivat käyttämään suomenhevosta niin näppärästi, että saivat maatilan työt monien vuosien ajan tehtyä.

Hevonen syö tuoretta ruohoa
Jalostustoiminta on muokkaamassa myössuomenhevosen luonnetta.Ville Välimäki / Yle

– Kyllä se hyvin onnistui. Kotiin oli ilmeisesti jäänyt hevosia, jotka olivat helposti käsiteltäviä. Naisten täytyi pakostakin opetella hevosmiestaidot, sanoo Luonnonvarakeskuksen erikoistutkija Markku Saastamoinen.

Ypäjän Hevosopiston kehittämispäällikkö Päivi Laine uskoo, että suomenhevonen ja suomalainen ovat aina kulkeneet rinnakkain. Näin hevosesta on jalostunut suomalaisen kaltainen.

– Suomalainen ja suomenhevonen ovat yhdessä kulkeneet läpi Suomen kehityksen. Hevosta on kehitetty ja ylläpidetty yhteiskunnan kehityksen mukaan. Erikoisinta on se, että meillä on oma hevonen, joka on sopiva kaikkeen käyttöön, mihin sitä tänäkin päivänä tarvitaan. Suomenhevosella on samat piirteet, jotka ovat suomalaisessa: sitkeys, kestävyys, vaatimattomuus ja itsepäisyys, listaa Laine.

Kilpailukäyttö on jo muokannut hevosen luonnetta

Ei suomenhevonenkaan ole pysynyt samanlaisena. Jalostus on muokannut sen luonnetta.

– Yksilöiden luonne vaihtelee tänä päivänä aika paljon. Jalostus on suuntautunut kilpahevosiin ja temperamenttia on tullut lisää. Perusluonteeltaan hevonen on kuitenkin hyvä käsitellä, oppivainen ja jokseenkin rauhallinen. Joihinkin hevosrotuihin verrattuna se on kuitenkin vireä, tietää Saastamoinen.

Meillä on oma hevonen, joka on sopiva kaikkeen käyttöön.

Päibvi Laine

Muutama vuosi sitten uudistettiin suomenhevosen jalostusohjesääntö. Silloin miettittiin sitä, millaiseksi hevonen tulevaisuudessa halutaan jalostaa. Lopputulos oli, että suomenhevonen halutaan säilyttää suunnilleen samanlaisena, siis sitkeännä ja positiivisesti itsepäisenä. Näin hevonen pärjää urheilussa.

Älykkyydellään ja omatoimisuudellaan suomenhevonen puolestaan pärjää harrastelijoidenkin kanssa.