Metsästäjät pyrkivät vähentämään kauriskantaa Simon hautausmaan lähistössä – yksi uroskauris jo kaadettu

Metsäkauriit ovat kevään aikana syöneet kukkia ja sotkeneet paikkoja Simon hautausmaalla.

metsäkauris
Syötyjen kukkien jäänteitä ruukuissa hautakiven vierellä.
Ruukussa olleet kukat ovat hävinneet metsäkauriiden suihin.Risto Koskinen / Yle

Simoniemen metsästäjät pyrkivät vähentämään kauriskantaa Simon hautausmaan läheisyydessä. Metsäkauriit sotkevat hautausmaata syöden haudoilla olevat kukat ja kaatamalla kukkaruukkuja.

Kauriskantaa yritetään pienentää metsäkaurisuroksen metsästysaikana joka kestää 15. kesäkuuta asti.

– Maanantaina olemme jo saaneet metsästettyä vähemmäksi yhden uroskauriin ja lähiviikkojen aikana tulemme järjestämään vielä muutaman yhteismetsästysillan. Pyrimme, että hautausmaalle saadaan rauha, kertoo Simoniemen Metsästäjät ry:n puheenjohtaja Ville Vakkala.

Vakkalan mukaan tehtävä on kuitenkin haasteellinen, koska hautausmaan läheisyydessä on asutusta.

– Siinä hautausmaan lähistöllä on tosi pieniä metsästysalueita, joilla voimme metsästää. Lisäksi käytämme hauliaseita, jotka eivät kanna niin pitkälle. Turvallisuus on kuitenkin tärkeintä.

Kaatunut kukkaruukku ja peuran jälkiä.
Risto Koskinen / Yle

Kanta kasvanut ruokinnan myötä

Vakkalan arvion mukaan alueella on nyt 10–20 metsäkaurista. Kauriskanta on päässyt kasvamaan muun muassa aktiivisen ruokinnan myötä.

– Lisäksi kauriita ei ole ennen juuri metsästetty. Tulevaisuudessa tulemme miettimään yhdessä paikallisten asukkaiden ja metsästysseurojen henkilöiden kanssa, mihin ruokintapaikkoja kannattaisi sijoittaa ja mihin ei.

– Voi olla, että joku ruokintapaikka on nyt loppunut ja kauriit ovat päätyneet ruokailemaan hautausmaalle, Vakkala arvioi.