Hej då Ruotsi, Suomeen tulee Pohjoismaiden korkein lipputanko – tangon pituuden ratkaiset sinä

Ympyräkaupunkiin tuleva Haminan Lippumaailma esittelee liputuksen ja eri maiden lippujen historiaa.

liputus
Euron kolikoita Suomen lipun päällä
Ismo Pekkarinen / AOP

Haminaan tulee kansainvälinen lippu- ja liputuskulttuurin keskus.

– Lippujen kautta pyritään kertomaan eri maista, niiden poliittisesta todellisuudesta ja kulttuurista, sanoo Haminan Lippumaailman toiminnanjohtaja Kimmo Kiljunen.

Lähivuosina rakennettava lippumaailma sisältää esimerkiksi puisto- ja näyttelykokonaisuuden.

Lippumaailma on osa Suomi 100 -juhlavuoden ohjelmistoa ja Suomen lippu on siellä keskeisessä roolissa.

Kansa voi rahoittaa suurlipun salkoa

Suomen lippu täyttää 28. toukokuuta 2018 tasan sata vuotta. Tuona päivänä Haminassa vedetään salkoon maailman suurin Suomen lippu.

– Haminaan rakennetaan ainakin Pohjoismaiden korkein lipputanko. Tarkoitus on, että ohitamme Ruotsin korkeimman 48-metrisen tangon. Tavoitteena voisi olla 75 metrinen salko, jolloin ylittyisi myös Olympiastadionin 72-metrinen tornikin.

Tällä hetkellä Suomen korkein lippusalko Riihimäellä kohoaa 40 metriin.

Haminan salkoon vedettävä Suomen suurlippu on lahja ulkovalloilta Suomelle ja Suomen kansalle. Suurlippu luovutetaan itsenäisyyspäivän tienoilla.

Suomen lippu liehuu.
Yle

Lippusalkoa varten kerätään rahaa joukkorahoituskampanjalla, joka avautuu ensi viikolla. 75-metrinen lippusalko maksaa arviolta noin 170 000 euroa. Ennen joukkorahoitusta rahaa on kasassa noin 40 000 euroa.

Kymmenellä eurolla saa senttimetrin lisää pituutta tuohon tankoon

Kimmo Kiljunen

– Kymmenellä eurolla saa senttimetrin lisää pituutta tuohon tankoon, laskee Kiljunen.

Suurlipun liehuntapaikka päätetään myöhemmin tänä vuonna. Yksi vaihtoehto voisi olla merenrantamaisemassa.

Lipun tarina voi lisätä ymmärrystä

Haminaan tulee myös lippukeskus, näyttelyitä ja lippupuisto. Pala kerrallaan valmistuvaa puistoa kaavaillaan keskusta-alueelle ja siihen tulisi YK:n 193 jäsenvaltion liput 9-metrisissä saloissa.

– Jokaisella lipulla on oma tarinansa. Tarkoitus olisi myös digitaalisuutta hyödyntäen kertoa eri maista ja lisätä ymmärrystä eri yhteisöistä, sanoo Kimmo Kiljunen.

Haminaan ollaan suunnittelijoiden mukaan luomassa "uuden ajan museota", jossa hyödynnetään digitaalimaailmasta tuttua pelillisyyttä ja laajennettua todellisuutta, josta Pokemon Go -peli on yksi esimerkki.

Haminan lippuhanke käynnistyi perjantaina, jolloin Haminan Lipputornissa avautui Suomen lipun tie -näyttely. Samalla tornin huipulle nousi punakeltainen Suomen leijonalippu sen satavuotisuutta juhlistamaan.

Haminan Lipputorni ja lippukulkue
Suomen lipun tie -näyttelyn avajaiset keräsivät väkeä Haminan Lipputornin juurellePetri Niemi /Yle

Valtakunnallisista lippuun liittyvistä toimista vastaava sisäministeriö on osallistunut hankkeen valmisteluun. Lippumaailman ohjausryhmää on vetänyt Haminan kaupunginjohtaja Hannu Muhonen.

Ensi vuonna on siniristilipun vuoro nousta pääosaan.

Lippuja on käytetty myös vääränlaisen nationalismin tunnuksena, mutta lippu on yhteistyön väline.

Kimmo Kiljunen

– Tunnistamme oman arvomme Suomen lipun kautta ja arvostamme mennyttä historiaamme. Olemme erilaisia, mutta samanarvoisia myös kansakuntina maailmalla. Lippuja on käytetty myös vääränlaisen nationalismin tunnuksena, mutta lippu on yhteistyön väline.