Hyppää sisältöön

Taimikaupan sesonki lykkääntyi kolme viikkoa hyisen toukokuun vuoksi – "Ensin polteltiin jäitä, nyt on täysi härdelli päällä"

Suomalaiset käyttivät viime vuonna ennätysmäärän rahaa kotipuutarhoihin.

Kuva: Ismo Pekkarinen / AOP

Kesää muistuttavat lämpötilat tekevät tuloaan ainakin eteläiseen Suomeen ja tämä näkyy myös puutarhakaupoissa. Helsingissä Pirkkolan Muhevaisella vieraili puolenpäivän tienoilla asiakkaita tasaiseen tahtiin.

Esimerkiksi vantaalaisen Virpi Puumalaisen sai liikkeelle lämpötilan nousu.

– Kyllä nyt alkaa vihdoin kesä. Otan ahkeraliisaa. Se on vähän kylmänarka, eikä sitä löydä ihan hirveän aikaisin, Puumalainen kertoo hankinnoistaan.

Muhevaista pyörittävä yrittäjä Tuuli Järvinen sanoo, että ihmisillä tuntuu olevan kukkien ja istutusten suhteen patoutunutta tarvetta.

– Kevään myynti on sujunut kahtalaisesta. Ensin meni jäitä poltellessa ja nyt on härdelli päällä. Heti kun tulee lämpöä, niin ihmiset lähtevät liikkeelle. Nyt se paine purkautuu, Järvinen arvelee.

Kylmyys hidasti myyntiä

TNS Kotipuutarhatutkimuksen (siirryt toiseen palveluun) mukaan suomalaiset upottivat viime vuonna kotipuutarhoihin rahaa ennätykselliset 622 miljoonaa euroa. Kasvua edellisvuodesta kertyi kolme prosenttia.

Tällekin vuodelle on ennakoitu myynnin nousua, mutta näkymiä varjostaa kauden hyinen alku.

– Kylmä kevät nyt vähän herättää epäröintiä, että tuleeko kasvua tänä vuonna vai ei. Mutta toivotaan, että kasvua syntyy, Puutarhaliiton toimitusjohtaja Timo Taulavuori sanoo.

Taulavuori arvioi, että puutarhanhoidon suosio on yleisesti ottaen kasvussa Suomessa. Erityisesti kaupungeissa nuoret ovat innostuneet parvekeviljelystä. Hyötykasveista suosittuja ovat tänä kesänä esimerkiksi parvekeperunat ja -bataatit, tomaatit sekä chilit.

– Myös nuoret ovat innostuneet, jopa miehet.

Eniten kotipuutarhurit sijoittavat taimihankintoihin, joihin kului viime vuonna suomalaisilta 177 miljoonaa euroa.

Kesäkukat kiinnostavat

Helatorstain jälkeinen viikonloppu on tyypillisesti vilkas puutarhamyymälöissä. Pirkkolan Muhevaisella kysyntää on ollut erityisesti kesäkukista.

Vantaalaiset Teuvo Jaatinen ja Raili Helin tulivat hakemaan pelargoneja, jotka olivat loppuneet toisesta liikkeestä. Mikä saa pariskunnan innostumaan kukista ja puutarhatöistä?

– Me emme koe puutarha-askareita töiksi, vaan on etuoikeus saada nyhjätä siellä. Pensaita, nurmikoita, kukkia. Vihertouhu on oikein rikastuttava juttu, Jaatinen sanoo.

.
.