Hyppää sisältöön

Matti Vanhanen puntaroi maakuntiin pienempiä palkkoja – keskustapiirin johtaja tyrmää

Satakunnan keskustapiirin johtaja Tapio Huhtanen katsoo, että pääkaupunkiseudun asuntopoliittisista virheistä ei pidä rangaista maakuntien asukkaita.

Matti Vanhanen Kuva: Jarno Kuusinen / AOP

Keskustan presidenttiehdokas, entinen pääministeri Matti Vanhanen pohtii, pitäisikö maakuntien työntekijöiden palkkoja pienentää. Sanomalehti Länsi-Suomen (siirryt toiseen palveluun) mukaan Vanhanen esitti ajatuksiaan Rauman kauppakamarin kokouksessa.

Vanhasen mielestä on syytä pohtia, pitäisikö maakuntien työntekijöiden palkkoja pienentää, kun myös asumisen ja elämisen kustannukset ovat maakunnissa pienempiä kuin pääkaupunkiseudulla.

– Jos Raumalta saa samanlaisen perheasunnon puolet halvemmalla kuin Espoosta tai Helsingistä, eivätkö myös teollisuustyöntekijöiden palkat voisi olla tuntuvasti alempia? Jos näin voisi paikallisesti sopia, paranisi suomalaisen teollisuuden kansainvälinen kilpailukyky tuntuvasti, Vanhanen sanoo Länsi-Suomen artikkelissa.

Ei innosta kepu-piirin pomoa

Matti Vanhasen pohdinnat eivät saa vastakaikua esittämismaakunnan keskustapiirin puheenjohtajalta. Piirijohtaja Tapio Huhtanen pitää Vanhasen ajatuksia yllättävinä, vaikka oman puolueen presidenttiehdokas saakin Huhtaselta kiitosta rohkeasta avauksesta.

Tapio Huhtanen (kesk.) Kuva: Mari Kahila / Yle

– Lääkkeet pitää löytää pääkaupunkiseudun rakenteista. Muita ei pidä rangaista suurten kaupunkien tekemistä asuntopoliittisista virheistä, Huhtanen sanoo.

Huhtanen muistelee aikoja, jolloin palkkataulukoissa oli eri palkkaluokat pääkaupunkiseudulle ja muulle Suomelle. Hän ei usko, että näihin aikoihin on paluuta.