1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. joukkoliikenne

Jo 2000 matkustajaa on kokeillut vesibussikyytiä Turussa – katso nopeutettu video

Suosion takia matka-aikatauluja muutettiin toimivammiksi jo ensimmäisellä käyttöviikolla.

Yle Uutiset Lounais-Suomi: Vesibussilla Turun keskustasta Ruissaloon, katso miltä matka Fölillä näyttää
Yle Uutiset Lounais-Suomi: Vesibussilla Turun keskustasta Ruissaloon, katso miltä matka Fölillä näyttää

Föli-vesibussi on vajaan viikon liikennöinyt Turun ja Ruissalon välillä. Joukkoliikennejohtaja Sirpa Korte Turun kaupungilta kertoo asiakasmäärien ylittäneen odotukset jo toisena päivänä. Parhaimmillaan vesibussi on kuljettanut päivässä lähes 500 matkustajaa.

Suuren suosion takia aikatauluja on muutettu vastaamaan todellisia, toteutuvia liikennöintiaikaa. Lähtöjä on päivässä edelleen seitsemän, mutta ensimmäinen lähtö on jo kello 9.30, eli puoli tuntia aiemmin kuin alun perin.

– Ensimmäisen viikon jälkeen on hyvä fiilis. Asiakkaat ovat olleet tyytyväisiä. Jonkin verran on tullut pyyntöjä muistakin pysäkeistä, eniten Saaronniemestä.

Jos vesibussikokeilu jatkuu tämän myös tämän kesän jälkeen, Korte toivoo, että käyttöön saadaan myös toinen vesibussi. Kaksi menopeliä mahdollistaisi myös nykyistä pidemmät matkat, kuten pysäkin Saaronniemessä.

Kuva: Kalle Mäkelä / Yle

Kotikaupunki uudesta näkövinkkelistä

Kapteenin ruorissa vesibussia luotsaava Mika Spelman ei ehdi ihastelemaan upeita maisemia. Hänen katseensa on tiukasti muussa liikenteessä. Lyhyille pätkille, kuten kapeiden salmien ja kanavien ylitykseen, tarkoitettu paatti on melko raskas ohjata.

Matkustajille matka on kepeää lipumista, ja maisemat ovat antoisat. Matkalle osuvat muutamat Turun maamerkit, kuten Suomen Joutsen ja Turun linna. Silmiä hivelevät myös komeat huvilat ja vehreä maalaismaisema.  

Tämä on varmasti yksi Turun hitti nyt kesällä.

Sirkka Merjamaa

Marjaana Alasorvali toteaa, että näkee kotikaupunkinsa nyt aivan uudella tavalla.

Marjaana Alasorvali nautti vapaapäivästä vesibussin kyydissä. Kuva: Johanna Manu / Yle

– Kaikki näyttää erilaiselta. Näkee paljon, miten Turku on koko ajan muuttumassa jostain kohtaa. Kiinnostavaa katsoa Turkua eri näkövinkkelistä.

Lapsenlapsensa kanssa matkustanut Sirkka Merjamaa oli kiinnostunut näkemään kotisaartaan Hirvensaloa mereltä käsin. Lapsenlapsi Elmeri Koskinen intoili erityisesti matkan varrella näkyvistä laivoista. Kapteenin paikka kiinnostaa kovasti.

– Olen jo yhtä laivaa ohjannut, Elmeri toteaa tomerana.

Kuva: Johanna Manu / Yle

Merjamaa innostui suunnittelemaan pyöräretkeä vesibussia käyttäen. Polkupyörä kulkee mukana maksutta.

– Tämä on varmasti yksi Turun hitti nyt kesällä, Merjamaa toteaa.

Helppo ja halpa tapa nauttia merellisyydestä

Matkustajat tuntuivat olevan mielissään siitä, että pääsevät merelle seilaamaan, vaikka eivät itse omistakaan venettä.  Alkupäivinä kyydissä on kulkenut paljon koululaisia ja päiväkotilapsia. Enimmäkseen matkaan ovat löytäneet turkulaiset, mutta välillä korviin osuu myös vieraita kieliä.

Joukkoliikennejohtaja Sirpa Korte tietää, että Turussa on ainutlaatuinen ympäristö. Jokivarsi on suosittu, ja nyt on mahdollista samalla matkalla ihailla sekä jokivartta että myös merimaisemaa.

Kuva: Johanna Manu / Yle
Vesibussin matkan varrella voi ihailla niin maalaismaisemaa, kuin kaupungin vilinää jokivarrella. Kuva: Johanna Manu / Yle

– Tämä on helppo ja halpa tapa päästä nauttimaan merellisyydestä, Korte toteaa.

Vesibussikokeilu jatkuu tämän kesän elokuun puoleenväliin saakka.