Klassikkopyörä kuljettaa takaisin nuoruuteen – 68-vuotias Heikki Nurminen haastaa motocrossissa MM-tason kuskit

Heinolalaismies kisaa vuosikymmeniä vanhalla kalustolla ympäri Eurooppaa. Viikonloppuna Nurminen osallistuu uudenlaiseen moottoritapahtumaan Asikkalan Vesivehmaalla.

moottoripyöräurheilu
Klassikkopyörä kuljettajineen
Sini Ojanperä / Yle

Heinolalainen Heikki Nurminen kasvoi kiinni moottoripyöriin 1960-luvulla.

– Pitkin kyläteitä silloin ajeltiin, ei ollut edes kypäriä siihen aikaan vielä, Nurminen virnistää.

Nyt, vuosikymmeniä myöhemmin, miehen alla pärähtää käyntiin yhä luottomerkki Jawan moottori, kun hän valmistautuu enduroa ja motocrossia yhdistävään klassikkopyöräkisaan Asikkalan Vesivehmaalla. Nurmisella on useita pyöriä, ja nyt kisaratsuna on Englannista hankittu, useista eri valmistajien 1960-luvun osista koottu prätkä.

– Tässä on englantilainen Rickmanin runko, Jawan speedway-moottori ja AMC:n vaihdelaatikko. Se on kokonaisuus, joka ratkaisee. Se, että moottori, jousitus ja hallintalaitteet toimivat, mies kuvailee.

Vauhti ja voittamisen tahto

Kokonaisuus on ollut kunnossa, sillä Heikki Nurminen on niittänyt menestystä classic motorcross -kisoissa. A-luokassa hän on voittanut Euroopan mestaruuden vuosina 2011, 2015 ja 2016.

– Siellä ajetaan monessa eri maassa. Mukana on entisiä MM-kuljettajia, että taso on aika kova, heinolalainen kertoo ylpeyttä äänessään.

Vauhtihan se viehättää ja voittamisen tahto ja kaikki tällaiset.

Heikki Nurminen

Nurminen ei osaa nimetä yhtä suurta syytä siihen, mikä ajaa häntä keräämään ja kasaamaan pyöriä sekä kilpailemaan.

– Ihmisillä on monenlaisia harrasteita, tämä on minun harrasteeni. Vauhtihan se viehättää ja voittamisen tahto ja kaikki tällaiset, hän pohdiskelee.

Motocross-ajaja Heikki Nurminen
Heikki Nurminen pyrkii kokoamaan vanhoista osista mahdollisemman kilpailukykyisen pyörän.Sini Ojanperä / Yle

Motocross-kuskit metsään

Vesivehmaan kisatapahtuma järjestetään ensimmäistä kertaa Suomessa. Klassikkopyöräkisa on vain yksi osa tapahtumasta, johon osallistuu eri-ikäisiä ja -tasoisia endurokuskeja.

Cross-countryssa ajetaan enemmän metsässä ja motocrossissa ihan oikealla radalla.

Niko Hokkanen

Perjantaina kisaan valmistautunut 13-vuotias hämeenlinnalainen Niko Hokkanen ajaa tavallisesti puhtaasti motocrossia.

– Cross-countryssa ajetaan enemmän metsässä ja motocrossissa ihan oikealla radalla. Motocross on ehkä teknisempää, Hokkanen selittää lajien eroa.

Niko Hokkanen
Niko Hokkanen ajaa motocrossia.Sini Ojanperä / Yle

Uusi areena harrastekisoille

Yhteistyökumppanin mukaan nimetty Vierumäki Grand Nationalin esikuva, Gotland Grand National -kilpailua on järjestetty jo vuosikausia Ruotsissa. Asikkalassa järjestäjäkumppaniksi saatiin paikallinen moottorikerho.

Tapahtuman omistaja haluaisi, että se ajettaisiin Ruotsin lisäksi Norjassa ja Suomessa. Gotlantiin tapahtuma tuo vuosittain 10 000 ihmistä, ja Nordic Sport & Eventin mukaan kävijät jättävät jälkeensä jopa seitsemän miljoonaa euroa.

Aivan näin suuriin mittasuhteisiin ei kisan odoteta Asikkalassa ainakaan pitkiin aikoihin kasvavan, vaan aluksi lähdetään uuden tapahtuman vakiinnuttamisesta.

– Tavoite on, että tästä kasvaisi kansainvälinen, jokavuotinen tapahtuma suomalaisille harrastajille. Tällainen harrastekilpailu on puuttunut täysin, toteaa koordinaattori Juuso Pulliainen Nordic Sports & Eventistä.