1. yle.fi
  2. Uutiset

"Kuopio ei tee mitään ongelman ratkaisemiseksi" – sairaalasta kovaa kritiikkiä kaupungille päihtyneiden hoidosta

KYSillä työskentelevien mielestä osa päihtyneistä potilaista tuodaan sairaalaan turhaan, koska Kuopiossa ei ole riittävästi palveluja alkoholiongelmaisille.

Kuopio
Ensihoitajat ja asiakas sairaalan vastaanottotiskillä.
KYSin työntekijöiden mukaan sairaalassa hoidetaan myös potilaita, joilla ei ole muuta vaivaa kuin niin vahva humalatila, etteivät he selviä kotonaan.Toni Pitkänen / Yle

Kuopion yliopistollisen sairaalan päivystyksessä työskentelevät arvostelevat rankasti kaupunkia humalaisten hoidosta. Kuopiossa ei ole selviämisasemaa, jossa ilman erikoissairaanhoitoa selviävät päihtyneet voisivat yöpyä.

Kaupunki ostaa samantyyppistä palvelua asunnottomia auttavalta Työterapiselta yhdistykseltä. Poliisi voi toimittaa yhdistyksen asumispäivystykseen kello 21 jälkeen sellaisia päihtyneitä henkilöitä, joilla ei ole muuta mahdollisuutta yöpymiseen.

KYSin mukaan tämä ei kuitenkaan riitä, ja käytännössä humalaisia nukutetaan sairaalassa. Se kuormittaa henkilöstöä ja on myös kallista. Esimerkiksi pelkkä akuuttilääketieteen poliklinikkamaksu on 225–425 euroa. Se on osasto, jolla päihtyneitä tavallisesti hoidetaan.

– Erikoissairaanhoito ei ole halpaa, eikö niin? Ja jos on erikoissairaanhoidossa lainausmerkeissä turhaan, se on vielä kalliimpaa, perustelee KYSin päivystysalueen ylilääkäri Tero Martikainen.

Ylen jutussa lauantaina kokenut päivystysosaston vastaava hoitaja arvosteli kaupunkia siitä, että se "ei tee mitään ongelman ratkaisemiseksi". Monen KYSin päivystyksessä työskentelevän mielestä osa päihtyneistä potilaista joudutaan tuomaan sairaalaan turhaan, koska Kuopiossa ei ole riittävästi palveluja alkoholiongelmaisille.

Itse olen hoitanut 27 vuotta virkaa pääkaupunkiseudulla ja siellä tämä oli itsestäänselvyys.

Seppo Korhonen

Putkassa nukuttaminen tulee veronmaksajalle paljon halvemmaksi. Poliisi ei kuitenkaan pidä tehtävänään nukuttaa rauhallisia humalaisia. Poliisi ei myöskään ole hoitoalan ammattilainen.

Kuopio: Vuonna 2019 voisi olla mahdollista

KYSin Tero Martikaisen ja apulaispoliisipäällikkö Seppo Korhosen mielestä toimiva ratkaisu voisi olla kaikille tarkoitetun selviämisaseman perustaminen Kuopioon. Sellainen toimii muun muassa Kouvolassa, jossa A-klinikkasäätiön asemalla työskentelee kaksi hoitajaa ja paikat on kahdelle päihtyneelle.

– Itse olen hoitanut 27 vuotta virkaa pääkaupunkiseudulla ja siellä tämä oli itsestäänselvyys. Siellä ei-aggressiiviset päihtyneet toimitettiin pääsääntöisesti selviämisasemalle, Korhonen sanoo.

Selviämisasema on veronmaksajalle erikoissairaanhoitoa halvempi ja potilaalle putkaa turvallisempi. Näistä eduista ja jo vuonna 2011 annetusta suosituksesta huolimatta selviämisasemaverkosto ei ole juurikaan tihentynyt Suomessa.

– Ehkä A-klinikkasäätiö ei ole pystynyt hirveän hyvin osoittamaan, että tämä on taloudellisesti kannattavaa, miettii säätiön Kymenlaakson laitospalveluiden päällikkö Antti Immonen.

Kuopion perusturvan palvelualuejohtaja Markku Tervahaudan mukaan selviämisaseman perustaminen päivystyksen yhteyteen voisi tulla kysymykseen vuonna 2019, jolloin päihdehoito siirtyy sote-uudistuksessa kunnilta maakunnalle.

Lue seuraavaksi