Lapsella yllättävän paljon rahaa? – Poliisi kertoo nuoren huumekauppiaan tunnusmerkit

Poliisi tutkii 15-vuotiaan pojan tekemää huumekauppaa. Lapsen osallisuuden rikolliseen toimintaan voi poliisin neuvoilla päätellä jo parista seikasta.

huumeet
Satasen euroja.
Jos lapsella on yllättävästi rahaa, kannattaa poliisin mukaan sen alkuperä selvittää.Jyrki Lyytikkä / Yle

Tällä viikolla ilmeni, että 15-vuotas lappeenrantalainen poika oli välittänyt 14- ja 15-vuotiaille tyttökavereilleen Subutexia sekä mahdollisesti amfetamiinia. Lisäksi hän oli muille nuorille välittänyt kannabista.

Poliisin mukaan toiminta oli vielä pientä, lähinnä kaveripiirin sisällä tapahtuvaa huumeiden välittämistä. Rahaa ei kovinkaan paljon tapauksissa liikkunut.

– Rahan ansaitseminen olisi luultavasti korostunut, jos toiminta olisi jatkunut, kertoo Kaakkois-Suomen poliisista Ari Järveläinen.

Ei ole poikkeuksellista, että alaikäiset ovat mukana huumeiden välittäjinä ja käyttäjinä. Mutta harvinaista toki on, että 15-vuotiaatkin ovat niissä mukana.

– Suhteellisen harvinaista on, että noin nuoret ovat näinkin kovien aineiden kanssa tekemisessä. Yleensä puhutaan miedoimmista aineista, kuten kannabiksesta tai hasiksesta, kertoo poliisitarkastaja Teemu Saukoniemi Poliisihallituksesta.

Subutex-liuskoja.
Yksi Subutex-tabletti maksaa katukaupassa 40–100 euroa.Yle

Myyjänä tai ostajana

Poliisitarkastaja Teemu Saukoniemen mukaan raha saattaa antaa vihiä nuoren osallistumisesta huumetoimintaan. Rahaa tarvitaan huumeiden ostoon, ja toisaalta huumeiden myyjällä saattaa olla rahaa yllättävän paljon.

– Jos nuorella tai lapsella ilmenee selittämätön rahan tarve, niin se voi olla merkki huumeiden ostamisesta.

Rahan määrä ja esineet taasen voivat olla merkkejä huumeiden myynnistä tai välittämisestä

– Jos lapsella on yllättäen rahaa käytössään tai hänelle ilmestyy uusia merkkivaatteita, niin on luonnollista kysyä lapselta, että mistä rahat tai tavarat ovat peräisin, kertoo Saukoniemi.

Huumeiden käytön voi havaita myös lapsen käytöksestä.

– Lapsen käytös muuttuu. Ne asiat, jotka ennen kiinnostivat, eivät enää kiinnostakaan. Koulumenestys huononee, kaveripiiri vaihtuu, luettelee poliisitarkastaja Teemu Kaukoniemi.

Huumeiden hankinnan monet muodot

Nuoret lapset voivat saada ja hankkia huumeita kavereiltaan, mutta myös vaikkapa anonyymien verkko- tai pelisivustojen kautta Internetissä.

– Anonyymeissä verkoissa pystyvät sekä myyjä että ostaja esiintymään nimettömänä. Siellä voidaan anonyymisti laittaa tavaroita tai esineitä myyntiin ja sopia, miten se päätyy ostajalle

Hankalinta poliisitarkastaja Teemu Saukoniemen mukaan onkin saada aineet myyjältä ostajalle.

– Joko kertoa paikka, mistä ne löytyvät tai sitten toimittaa suoraan kyseiselle henkilölle.

Rahaa tarvitaan paljon

Lappeenrannankin tapauksessa 15-vuotias oli välittänyt Subutexia. Se on yksi buprenorfiinin kauppanimikkeistä. Poliisin mukaan (siirryt toiseen palveluun) Subutexin ja muiden buprenorfiinien päihdekäyttö on Suomessa erittäin runsasta.

Tabletteja salakuljetetaan laivoilla Tallinnasta Helsinkiin. Lääkkeenä ainetta käytetään opioidiriippuvaisten vieroitushoitoon; päihdetarkoituksessa nuuskaamalla sitä nenään tai ottamalla suonensisäisesti.

Yhden Subutex-tabletin hinta katukaupassa liikkuu muutamasta kympistä sataan euroon.

– Etelä-Suomessa noin 40–50 euroa kappale ja Pohjois-Suomessa satasen, kertoo Kaukoniemi.

Erittäin vaarallinen huume

Rahan hankkimiseen lapsi tai nuori voi joutua käyttämään rikollisiakin keinoja.

Poliisitarkastaja Teemu Kaukoniemi ei lähde syyttämään nykyajan kännyköissä olevia erilaisia viestipalveluita huumeiden välittämisen kanaviksi. Sopiminen huumekaupasta voi tapahtua ihan missä vain.

– Mahdollisuuksia on paljon enemmän kuin aikaisemmin. Oli se sitten verkossa tai puhelimella tai tuttavapiirissä kyselemällä.

Subutex luokitellaan erittäin vaaralliseksi huumeeksi. Poliisitarkastaja Teemu Kaukoniemen mukaan Subutexin ja muiden huumeiden välittäminen lapselle on erityisen raskauttavaa, ja siksi se nostanee myös tuomion suuruutta.