Saksa vaatii päiväkoteja ilmiantamaan lapsensa rokottamatta jättäneet – rangaistuksena sakot

Syynä koveneviin otteisiin on tuhkarokkotapausten kasvava määrä. Saksalaisnainen kuoli hiljattain tuhkarokkoon.

rokotteet
Jäykkäkouristusrokotus pistetään potilaaseen.
Risto Koskinen / Yle

Saksa aikoo ottaa entistä kovemmat keinot käyttöön, jotta yhä suurempi osa vanhemmista rokottaisi lapsensa. Saksan hallitus haluaa velvoittaa päiväkodit ilmiantamaan viranomaisille perheet, jotka välttelevät lastensa rokottamista.

Rokotteiden tahallisesta välttelystä voi napsahtaa suurimmillaan 2 500 euron sakot. Esitys velvoittaa päiväkodit ilmiantamaan perheet, jotka eivät ole käyneet rokoteneuvonnassa.

Rokottamattomia lapsia voitaisiin kieltää myös osallistumasta päivähoitoon, kertoo Britannian yleisradioyhtiö BBC (siirryt toiseen palveluun). Syynä esitykseen on kasvava tuhkarokkotapausten määrä, kun yhä usemmat jättävät lapsensa rokottamatta.

Saksan parlamentti äänestää esityksestä ensi torstaina, kertoo uutistoimisto AP. Läpi mennessään laki astuisi voimaan kesäkuussa.

Saksalaisnainen kuoli tuhkarokkoon

Rokotuskattavuus on laskenut viime vuosina Saksassa, mikä altistaa sekä aikuiset ja lapset vaarallisillekin taudeille. Saksassa oli todettu tänä vuonna jo 410 tuhkarokkotapausta huhtikuuhun mennessä, mikä on enemmän kuin koko viime vuonna.

37-vuotias nainen kuoli hiljattain tuhkarokkoon Essenin kaupungissa.

– Kukaan ei voi olla välinpitämätön, kun ihmisiä kuolee yhä tuhkarokkoon. Siksi tiukennamme rokotussääntöjä, Saksan terveysministeri Hermann Gröhe sanoi sanomalehti Bildille.

MPR-rokote
MPR-rokotteella ehkaistään tuhkarokkoa, sikotautia ja vihurirokkoa. Tuhkarokko on poikkeuksellisen helposti leviävä tauti, jolla voi olla vakavia seurauksia.Ronnie Holmberg / Yle

Tuhkarokosta tullut kasvava ongelma Euroopassa

Saksa ei ole ongelman kanssa yksin. Rokotekattavuuden heikkeneminen on johtanut useiden tautien yleistymiseen eri Euroopan maissa.

Tautien ehkäisyn ja valvonnan eurooppalaisen keskuksen ECDC:n mukaan ainakin tuhka- ja vesirokon sekä sikotaudin esiintymisessä on havaittu piikkejä.

Keskus varoitti huhtikuussa, että tuhkarokkotapausten määrä oli alkuvuodesta kaksinkertaistunut kymmenessä Euroopan valtiossa verrattuna viime vuoteen. Tuhkarokko voi aiheuttaa ihmiselle esimerkiksi sokeutumisen tai aivotulehduksen.

Myös Maailman terveysjärjestö WHO varoitti tänä keväänä tuhkarokkotapausten yleistyneen niissä Euroopan maissa, joissa rokotekattavuus on laskenut. Suomessa terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL totesi alkuvuodesta, että tuhkarokkoepidemia on mahdollinen myös Suomessa.

Myös Italia ryhtyi toimiin – ongelmana väärän tiedon leviäminen

Myös Italia päätti viime viikolla (siirryt toiseen palveluun) laista, joka tekee rokotukset pakollisiksi 12 yleisintä tautia vastaan. Vain rokotukset saaneet lapset pääsevät päivähoitoon. Vanhemmat, jotka päästävät lapsensa valtion kouluihin tai tarhoihin rokottamattomina, saavat sakot.

Myös Italiassa syynä ovat vauhdilla kasvaneet tuhkarokkotapaukset. Tänä vuonna tapauksia on havaittu jo vajaat 2 400. Määrä on lähes kolminkertainen verrattuna koko viime vuoteen, kertoo Britannian yleisradioyhtiö BBC (siirryt toiseen palveluun).

Italian hallitus on syyttänyt ongelmasta epätieteellisten, rokotekriittisten teorioiden leviämistä. Italiassa on levinnyt muun muassa tieteellisesti perusteettomiksi osoitettuja teorioita, joiden mukaan rokotukset aiheuttaisivat autismia.

Lähteet: Reuters, AP ja AFP, Yle Uutiset