1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kulttuuri

MOVES 2017 tanssin päätapahtuma alkoi Rovaniemellä jäätävässä pohjoistuulessa

Rovaniemelle odotetaan viikonloppuna noin kahta tuhatta nuorta tanssin harrastajaa.

kulttuuri
Kaksi tanssijaa Kansalaistorin lavalla Moves-tanssitapahtuman yhteydessä 26.5.2017.
Antti Mikkola / Yle

RovaniemiJoka kolmas vuosi järjestettävä tanssitapahtumakatselmus Moves 2017 sai hyytävän vastaanoton Lapissa, kun tuuli kääntyi pohjoiseen ja tiputti lämpötilan lähelle nollaa. Ulkoilma-lava Rovaniemen kaupungintalon edessä ei houkutellut kansanjoukkoja ja moni tanssiryhmäkin jäi tulematta sovittuun oheistapahtumaan.

Kylmä sää ei kuitenkaan näkynyt sisätiloissa Lappia-talossa ja Korundissa, joissa paikalle ajoissa saapuneet harrastajatanssiryhmät kävivät koreografioitaan ja esiintymisiään keskittyneenä läpi vielä perjantaina päivällä. Eikä ihme, sillä 25 henkinen tanssiammattilaisten raati katsastaa jokaisen esityksen viikonlopun aikana.

Kaikkien aikojen Moves, todellakin.

Sari Rehell, vt.toiminnanjohtaja, Nuori Kulttuuri-säätiö
Ryhmä peuroiksi pukeutuneita nuoria tanssijoita Moves-tanssitapahtumassa 26.5.2017.
Moves 2017 päätapahtuma Rovaniemellä keräsi kaupunkiin lähes 2000 tanssinharrastajaa.Antti Mikkola / Yle

Alle kaksikymppisille nuorille tarkoitettu valtakunnallinen harrastajatanssitapahtuma keräsi tänä vuonna ennennäkemättömän suosion, kun Rovaniemen pääjuhlaa edeltäneisiin alueellisiin tapahtumiin, joita oli kaikkiaan kaksikymmentä, osallistui yhteensä lähes 600 tanssiryhmää. Se on toistasataa enemmän kuin edellisellä kerralla vuonna 2014.

– Kaikkien aikojen Moves, todellakin. Mitään ei ole varsinaisesti muutettu, me vain nautimme tästä suosiosta Sari Rehell Nuori kulttuuri-säätiöstä kertoo.

Rehellin mukaan kasvu voi johtua Moves -tapahtuman luonteesta, jossa kaikki pääsevät mukaan ilmoittautumalla, ilman esikarsintaa. Samaa korostaa myös tapahtuman taiteellinen johtaja Marko Keränen.

– Tanssi on harrastuksena kokenut koko ajan tasaista nousua ja tämä meidän tapahtuma, joka ei ole kilpailu, vaan katselmus, on saanut nekin mukaan, jotka eivät halua kilpailla, Keränen arvioi.

Tanssin kasvu

Moves 2017 taiteellinen johtaja Marko Keränen löytää kaksi syytä tanssiharrastuksen kasvulle: Tanssi on mukavaa ja Suomessa on paljon hyvää tanssin pedagogista koulutusta.

– Se on vaan niin mukava ja monipuolinen harrastus, että se pikkuhiljaa kasvattaa suosiotaan. Tässä ei ole tullut mitään piikkiä vaan kasvu on tasaista ja väitän sen olevan hyvän pohjatyön perua.

Vetoapua ovat myös antaneet erilaiset tanssikilpailut, jotka ovat näkyneet hyvin mediassa.

Kylmästä säästä huolimatta Rovaniemi täyttyi nuorista tanssinharrastajista.

– Me ollaan arvioitu, että Rovaniemelle saapuu kaikkiaan noin kaksi tuhatta tanssijaa. Kaikki esiintyvät ja kaikki saavat palautteen, Sari Rehell kertoo.

Ammattilaiset ja amatöörit kohtaavat

Moves 2017 taiteellinen johtaja Marko Keränen
Moves 2017 taiteellinen johtaja Marko Keränen

Jos nuoret tanssijat jännittävät esityksiä ammattilaisraadin edessä, innostuksen aistii myös tuomaristossa. Moves 2017 taiteellinen johtaja Marko Keränen sanoo tällaisen tapahtuman muistuttavan myös raatia, että mistä tässä kaikessa on kyse.

– Tällaiselle vanhalle ja paatuneelle ammattilaiselle ja koko 25 henkiselle raadille tämä on hyvä muistutus siitä, mistä kaikki lähtee. Kaikki lähtee siitä palosta ja innosta, ja missä se eniten näkyy, on näissä nuorissa taiteilijoissa, Marko Keränen sanoo.

Tanssikatselmuksen lisäksi Rovaniemi tanssii ja soi myös erilaisissa oheistapahtumissa usealla lavalla. Muun muassa lauantai-iltana kaupungin kävelykadulle rakennetulla ulkoilmalavalla esiintyy muun muassa Isaac Elliot sekä paikallinen The Youths. Juontajana tanssitapahtumassa toimii muun muassa Benjamin Peltonen.

Lue seuraavaksi