1. yle.fi
  2. Uutiset

Tyhjät liiketilat syövät Hämeenlinnan keskustan elinvoimaa

Tyhjien liiketilojen määrä on Hämeenlinnassa noussut jo 14 %:iin. Konsultti kehottaakin vuokraamaan tiloja vaikka luovan talouden tekijöille, jos muita halukkaita ei ole näköpiirissä.

Kanta-Häme
Verkon takaa otettukuva tyhjenevät liiketilasta
Tyhjiä liiketiloja voisi Hämeenlinnassa vuokrata vaikka luovan alan toimijoille.Miki Wallenius / Yle

Elinvoima-asiantuntija, FM Martti Wilhelms on laskenut Elävät kaupunkikeskustat -yhdistykselle 25 kaupungin keskustan elinvoimaisuuden (siirryt toiseen palveluun) (Kaupunkikeskustat) neljällä eri mittarilla.

Elinvoimaluku on Hämeenlinnassa pudonnut edellisvuodesta.

Naapurissa Lahdessa elinvoima oli puolestaan vahvistunut vuodessa reilut kolme prosenttia. Kaupungin tyhjät liiketilat ovat vähitellen täyttyneet. Vuodessa uusia ravintoloita on Lahdessa tullut lisää 12 ja uusia arkiyrityksiä 14.

Tyhjät liiketilat pudottavat sijoitusta

Hämeenlinnan keskustan elinvoiman tärkein mittari mitataan vähentämällä lauantaisinkin auki olevien yrítysten eli konsulttikielellä kuumien yritysten määrästä tyhjät liiketilat.

Sitten luku suhteutetaan asukaslukuun.

Hämeenlinna keskustassa kulkeneelle ei ole voinut tulla epäselväksi, että tyhjiä liiketiloja on paljon.

Niitä on Hämeenlinnan keskusta-alueella jo yli 14 prosenttia.

Luku on keskisuurten kaupunkien korkein ja kolmanneksi korkein kaikkien vertailtujen 25 kaupungin joukossa. Tyhjät liiketilat on se, joka selvityksessä pudottaa Hämeenlinnan keskustan elinvoimaisuuden keskiarvon alapuolelle.

Kuumia eli myös lauantaisin auki olevia yrityksiä Hämeenlinnan keskustassa on suhteellisen paljon ja niiden suhde ravintoloihin on maan keskiarvoa.

Tyhjien liiketilojen määrä on Hämeenlinnan keskustassa vuodessa kasvanut.

Raportissa onkin selvä kehotus: tyhjiä liiketiloja voisi vuokrata suosiolla vaikka luovan talouden toimijoille.

Kauppoja on selvästi enemmän kuin ravintoloita

Jotain positiivistakin löytyy.

– Kauppaliikkeet suhteessa ravintoloihin ovat vahvana enemmistönä, joka on omassa kokoluokassaan valtakunnan kolmen parhaan joukossa, kirjoittaa Martti Wilhels.

Selvityksessä ei ollut mukana muita Kanta-Hämeen kaupunkeja.

Tutkituista kaupunkikeskustoista yhdeksän kaupunkikeskustaa olki elinvoimaistunut ja viisi kaupunkikeskustaa laimentunut. Turussa elinvoima kehittyi voimakkaimmin vuoden aikana.

Lue seuraavaksi