Hyppää sisältöön

Myös maitosuklaalla näyttää olevan terveyshyöty

Tuoreen tutkimuksen mukaan tanskalaisten suklaansyönti on linjassa sydämen eteisvärinäriskin kanssa.

Kuva: Juha-Pekka Inkinen / Yle

Sopivassa määrin nautittu suklaa edistää useiden aiempien tutkimusten perusteella sydämen terveyttä. Tuoreessa tanskalais-yhdysvaltalaisessa tutkimuksessa on havaittu uusi hyöty: pieni mutta säännöllinen määrä suklaata näyttää vähentävän sydämen eteisvärinän riskiä.

Tutkimuksen mukaan ihmisillä, jotka syövät suklaata 2–6 kertaa viikossa on viidenneksen pienempi eteisvärinäriski kuin niillä, joiden suklaankulutus jää korkeintaan kertaan kuukaudessa. Päivittäin suklaata syövillä hyöty on hieman pienempi. 

Tutkimuksen aineistona oli Tanskassa tehty terveyskartoitus. Yli 55 000 ihmiseltä kysyttiin muun muassa elämäntavoista, myös suklaan syömisestä. Heidän terveydentilaansa seurattiin keskimäärin 13,5 vuoden ajan. Niiden aikana tehtiin lähes 3 500 uutta eteisvärinädiagnoosia.

Jo 30 grammaa viikossa vaikuttaa

Tutkimusryhmään kuulunut Elizabeth Mostofsky yhdysvaltalaisesta Harvardin yliopistosta (siirryt toiseen palveluun) kertoo, että suklaan ja eteisvärinäriskin yhteys oli yllätys, sillä aiemmat terveysvaikutukset on havaittu tummalla suklaalla. Siinä on paljon kaakaota ja sen polyfenoleja. Tanskassa useimmille maistuu maitosuklaa.

Vaikka suurimmassa osassa maitosuklaasta on suhteellisen vähän kaakaota, suklaan kulutus ja eteisvärinän vähentyminen olivat tutkimustuloksissa selvästi samassa linjassa. Se näkyi jo niillä, jotka söivät annoksen suklaata kerran viikossa.

Tulokset eivät näytä vihreää valoa suklaan ahmimiselle, sillä tutkimuksessa yksi suklaa-annos oli 30 grammaa. Suklaalevystä se on muutama palanen.

– Suurkulutusta ei voi suositella siksikään, että monissa suklaatuotteissa on paljon rasvaa ja sokeria, Mostofsky muistuttaa.

Ehkä muitakin selityksiä, silti lupaavat tulokset

Tutkijat eivät ole valmiita vetämään ehdottomia yhtäläisyysmerkkejä suklaan ja eteisvärinän vähentymisen välille, sillä muutkin tekijät saattavat olla ainakin osaselityksiä.

Suklaata säännöllisesti syövillä oli muun muassa keskimääräistä matalampi verenpaine ja korkeampi koulutus. Sekin yleensä kulkee rinta rinnan keskimääräistä paremman terveyden kanssa.

Tutkimuksessa eivät myöskään tulleet ilmi mahdolliset oireettomat eteisvärinät.

Tutkijat pitävät silti tuloksiaan sekä hyvin lupaavina että jatkotutkimusten arvoisina. Tutkimus on julkaistu BMJ Heart (siirryt toiseen palveluun) -lehdessä.