BBC: Burundi määrää avoparit naimisiin

Maan hallitus uskoo avioliiton ratkaisevan maata uhkaavan väestön räjähdysmäisen kasvun.

Burundi
Naisia ja lapsia Burundin pääkaupungissa, Bujumburassa. Taustalla nuoret miehet seuraavat.
Will Swanson / EPA

Itä-Afrikan Burundissa maan hallitus on määrännyt avoparit menemään naimisiin, kertoo Britannian yleisradioyhtiö BBC (siirryt toiseen palveluun). Avoparien täytyy mennä naimisiin vuoden loppuun mennessä tai heitä uhkaavat oikeudelliset seuraamukset. Burundin presidentti Pierre Nkurunziza on käynnistänyt kampanjan ”moralisoidakseen yhteiskunnan”.

Hallituksen tiedottaja kertoo, että epävirallisten suhteiden torjuminen on tarpeen väestön räjähdyksen torjuntaan. Tiedottajan mukaan Burundissa liian moni koululainen tulee raskaaksi. Miehet myös elävät samanaikaisesti useiden naisten kanssa.

Burundin sisäasiainministeriön tiedottaja Terence Ntahiraja on kertonut uutistoimisto AFP:lle, että kirkon ja valtion hyväksymät häät ovat ratkaisu väestön räjähdysmäiseen kasvuun sekä isänmaallinen velvollisuus.

– Haluamme, että burundilaiset ymmärtävät olevansa vastuussa elämästään, me haluamme järjestystä tähän maahan, Ntahiraja sanoi.

– Kaikki tämä tehdään isänmaallisen koulutusohjelman puitteissa, hän kertoi ja viittasi presidentti Nkurunzizan käynnistämään aloitteeseen.

Avoliitossa eläviä uhkailtu

Burundin hallitus ei ole kertonut millaisia seuraamuksia avoliitossa vuoden vaihteen jälkeen eläville koituu.

Uutistoimisto AFP:n mukaan paikallinen maanviljelijä on kertonut, että viranomaiset ovat uhanneet häntä ja avovaimoaan sanomalla, että avoliitossa syntyvät lapset eivät voi saada ilmaista koulutusta ja terveydenhoitoa. Maanviljelijän mukaan hän elää avoliitossa, koska hänellä ei ole varaa kumppanin perheen vaatimaan morsiushintaan.

Burundi on ollut kriisissä vuodesta 2015 jolloin presidentti Nkurunziza ilmoitti jatkavansa kiistanalaiseen kolmanteen kauteen.

YK on aiemmin varoittanut maan olevan sisällissodan partaalla. Presidentti Nkurunzizan hallitus on määrännyt aiemminkin erikoisia pakkoja ja kieltoja.

Viime vuonna presidentti Nkurunzizan hallitus kielsi muun muassa moottoripyöräilyn pääkaupungissa estääkseen kranaattihyökkäykset. 2014 presidentti kielsi ryhmälenkkeilyt sillä perusteella, että ihmiset saattavat yhdessä lenkkeillessään suunnitella valtionvastaista toimintaa.