1. yle.fi
  2. Uutiset

WP: Trumpin vävy ehdotti venäläisille salattua yhteydenpitokanavaa

Jared Kushnerin asianajajan mukaan Kushnerilla ei ole muistikuvaa ehdotuksista.

Jared kushner
Kushner istuu ja katsoo alaviistoon.
Jared Kushner kuvattuna Valkoisessa talossa helmikuussa 2017. Andrew Harrer / EPA

Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin vävy ja neuvonantaja Jared Kushner ehdotti venäläisille salattua yhteydenpitokanavaa Venäjän hallinnon ja Valkoisen talon välille, uutisoi The Washington Post (siirryt toiseen palveluun).

Lehden lähteiden mukaan Kushner ehdotti yhteydenpitokanavan avaamista Venäjän suurlähettiläälle Sergei Kisljakille joulukuussa. Tuolloin Trump oli jo voittanut presidentinvaalit.

Lehden mukaan Kushner ehdotti jopa, että Venäjän Yhdysvaltain-edustustojen tiloja voitaisiin käyttää salatun yhteyskanavan ylläpitoon. Ehdotuksesta yllättynyt lähettiläs välitti lehden mukaan tiedon eteenpäin Venäjän hallinnolle. Tiedossa ei ole, johtiko ehdotus käytännön toimiin.

Lehti perustaa tietonsa yhdysvaltalaisviranomaisiin, joille on kerrottu Kushnerin ja Kisljakin tapaamisessaan käymistä keskusteluista tiedustelumuistioissa.

Trumpin neuvonantajana joulukuussa yhä toiminut Michael Flynn oli Washington Postin mukaan mukana joulukuisessa tapaamisessa. Flynn joutui eroamaan helmikuussa, kun kävi ilmi, että hän oli valehdellut yhteyksistään Venäjän suurlähettilääseen.

Kushnerilla ei muistikuvaa keskusteluista

Uutistoimisto Reuters kertoo omiin lähteisiinsä nojaten, että Jared Kushnerilla oli salaisia yhteyksiä Venäjän lähettilääseen huhti-marraskuussa 2016. Reutersin mukaan yhteydenpitoihin sisältyy kaksi puhelinkeskustelua. Kushnerin asianajajan mukaan Kushnerilla ei ole muistikuvaa tällaisista puheluista. Asianajajan mukaan Kushner sai presidentin kampanjan aikana tuhansia puheluja.

Washington Post uutisoi aiemmin Kushnerin olevan avainhenkilöitä FBI:n tutkinnassa, joka koskee Venäjän sekaantumista Yhdysvaltain vuoden 2016 presidentinvaaleihin ja Trumpin kampanjan yhteyksiä Venäjään.

Kushner on asianajajansa Jamie Gorelickin mukaan tarjoutunut kertomaan Yhdysvaltain kongressille tapaamisistaan venäläisdiplomaattien kanssa.

NBC News kertoi perjantaina, että Jared Kushner on FBI-tutkinnan alaisena Venäjä-tutkimuksessa. FBI uskoo, että Kushnerilla on merkittäviä tutkintaan liittyviä tietoja.

Lähteet: STT, Reuters

Lue seuraavaksi