1. yle.fi
  2. Uutiset

CNN: Tästä syystä FBI:n johtaja lopetti Hillary Clintonin sähköpostien tutkinnan

Uutiskanavan tietojen mukaan olennainen osa Clintonin sähköpostiskandaalia oli Venäjän tuottama valeuutinen.

Hillary Clinton
Hillary Clinton puhuu mikrofoniin ja tehostaa puhetta käsillään. Tausta on tumma. Edustalla näkyy häimeänä hänen nimikylttinsä.
Libyan operaatiosta piti tulla sulka Hillary Clintonin hattuun. Sen sijaan hän joutui selittämään lukuisissa kongressin kuulemisissa ulkoministeriön toimintaa Benghazi-tapauksessa 2012.Michael Reynolds / EPA

Uutiskanava CNN kertoo (siirryt toiseen palveluun) saaneensa selville, miksi Yhdysvaltain liittovaltion poliisin FBI:n johtaja James Comey keskeytti demokraattien presidenttiehdokkaaseen ja entiseen ulkoministeriin Hillary Clintoniin kohdistuneen rikostutkinnan.

FBI tutki Clintonin toimintaa, koska hänen tiedettiin käyttäneen henkilökohtaista sähköpostiaan viralliseen kirjeenvaihtoon ja siten mahdollisesti vaarantaneen kansallisen turvallisuuden.

Clintoniin kohdistunut tutkinta perustui suurelta osin Venäjältä saatuihin tietoihin. Yhdysvaltalaiset virkamiehet ovat kertoneet CNN:lle nimettöminä, että FBI tiesi jo aikaisessa vaiheessa, että eräs olennainen osa paljastetuista tiedoista oli Venäjän viranomaisten väärentämää.

Comeyllä oli tuolloin suuri ongelma, sillä jos hän kertoisi kyseisen tiedon olevan Venäjän tuottama valeuutinen, hän paljastaisi samalla FBI:n tiedustelulähteitä ja -menetelmiä Venäjällä.

Comey ratkaisikin ongelman syksyllä 2016 ilmoittamalla, että tutkinta lopetetaan. Samalla Comey totesi, että Clinton on ollut hyvin huolimaton sähköpostin käytössään. Päätös nostatti vastalauseita niin republikaanien että demokraattien puolelta.

Donald Trumpin vaalikampanjassa Clintonin sähköposteihin liittyvä tutkinta oli keskeisessä osassa ja Trump vaatikin Clintonia vangittavakasi.

Toukokuussa presidentti Trump erotti Comeyn FBI:n johtajan tehtävästä.

Lue seuraavaksi