Historiallisten kosketinsoitinten festivaali hakee uusia teoksia klavikordille: ensimmäinen kansainvälinen sävellyskilpailu

Klavikordimusiikin pääpaino on 1600- ja 1700-luvuilla. Kuopiolaisfestivaali hakee nyt soittimelle nykyteoksia ensimmäisellä kansainvälisellä sävellyskilpailulla.

kosketinsoittimet
Christopher Grills soittaa klavikordia.
Historiallisten kosketinsoitinten festivaalilla esiintyy muun muassa tässä klavikordin ääressä harjoitteleva yhdysvaltalainen Cristopher Grills.Markku Malinen / Yle

Kuopiossa aiotaan järjestää kansainvälinen sävellyskilpailu klavikordille. Sen järjestävät parhaillaan käynnissä oleva historiallisten kosketinsoitinten festivaali (siirryt toiseen palveluun) sekä Suomen Klavikordiseura.

Paras sävellys palkitaan ensi kesän festivaaleilla ja finaaliteoksia myös esitettäisiin konserteissa, kertoo festivaalin taiteellinen johtaja, Euroopassa ja Yhdysvalloissa ahkerasti keikkaileva suomalaisklavikordisti Anna Maria McElwain.

Klavikordikappaleiden painopiste on 1600-luvulta 1700-luvun loppuun. McElwainille sävelletään säännöllisesti klavikordikappaleita tilaustyönä, mutta soittimelle ei ole aiemmin tehty kappaleita kansainvälisen sävellyskilpailun kautta.

McElwain ei uskalla arvoida, minkälaisen suosion sävellyskilpailu saa.

– Koska itse varmaan joudun harjoittelemaan ja soittamaan niistä suurimman osan, niin toivon, että ei ihan hirveätä määrää. Ja mahdollisimmin hyviä, McElwain naurahtaa.

Klavikordi on pianoa pienempi, erittäin hiljainen kosketinsoitin. McElwain on järjestänyt historiallisten kosketinsoitinten festivaalia Kuopiossa vuodesta 2012. Ensi vuoden tapahtuman tarkka aikataulu ei ole vielä selvillä, mutta se järjestetään tämän vuoden tapaan alkukesästä.