1. yle.fi
  2. Uutiset

Hallayöt jatkuvat edelleen – Näin helposti suojaat kesäkukkasi kylmyydeltä

Monivuotiset puutarhakasvit eivät kylmää kavahda, kun taas herkät kesäkasvit kannattaa istuttaa vasta kesäkuun puolella.

puutarhanhoito
Puutarhamyymälässä asioilla.
Säiden lämmetessä suomalaiset ovat kiiruhtaneet kukkakaupoille.Ismo Pekkarinen / AOP

Toukokuu on tähän mennessä ollut tavanomaista kylmempi. Pohjois- ja Keski-Suomessa on edelleen yöpakkasia, ja koko maassa maanpinnassa hallaa.

Ylen meteorologi Matti Huutosen mukaan hallan riski ei väisty ainakaan lähipäivinä. Näin Huutonen twiittasi maanantaina:

Kauppapuutarhaliiton toiminnanjohtaja Jyrki Jalkanen muistuttaa, etteivät kaikki kasvit pärjää toukokuun keleissä.

Perinteen mukaan kesäkukat on turvallista istuttaa ulos 10. kesäkuuta jälkeen, jolloin kovimmat hallayöt ovat ohi. Jalkanen luettelee erittäin aroiksi kasveiksi melonin, kurpitsan, kurkun ja tomaatin. Myös basilika on kylmälle herkkä.

Suurin osa kasveista ei kylmästä hätkähdä. Monivuotiset puut ja pensaat kestävät hyvin. Myös orvokkia on voinut istuttaa jo maalis–huhtikuusta alkaen.

Kasvit sisälle tai katoksen suojaan

– Yksivuotisten kasvien kanssa täytyy tietää, mitä tekee. Herkät kukat vaativat viherpeukalolta hieman jumppausta, sanoo Jyrki Jalkanen.

Astioissa olevat kukat voi hallaöinä pelastaa nostamalla ne katoksen alle tai sisälle ulkorakennukseen. Jos kasvit on ehditty istuttaa maahan, niiden päälle kannattaa asetella muutama kerros avattuja sanomalehtiä tai harsokangas painojen kera.

– Tällöin parin asteen halla ei kasveja tiputa, Kauppapuutarhaliiton toiminnanjohtaja vinkkaa.

Jos taas omistaa parvekekukkia, muun muassa amppeli kannattaa nostaa yöksi sisälle.

Juttua päivitetty 29.5. klo 10.20: lisätty Matti Huutosen twiitti

Lue seuraavaksi