Motoristien ajasta käydään kovaa kilpailua – perinteiset kokoontumisajot jo uhanalaisia

Savonlinnan Motoristit harkitsee vakavasti järjestääkö se ensi vuonna Linnareissuaan. 46 kertaa järjestetty Kokko-Treffen on tauolla. Suomessa on alkanut kokoontumisajojen pudottamiskilpailu.

moottoripyöräily
Moottoripyöriä mökin edessä
Linnareissussa ei ole ruuhkaa, paisti mökkimajoitukseen.Tanja Perkkiö / Yle

Toukokuun loppuun mennessä Suomessa on järjestetty ainakin 16 motoristien kokoontumisajoa.

– Niitä on liikaa, kaikille ei riitä kävijöitä, sanoo 22. Linnareissun järjestäneen Savonlinnan Motoristien puheenjohtaja Matti Jääskeläinen.

Kerimäen Pääkannassa on toukokuun lopulla koolla viitisenkymmentä motoristia ja saman verran järjestävän kerhon talkoolaisia.

Moottoripyörät leirissä
Bay City Bikers -kerhon leiri, mökkimajoitus on kysyttyä.Tanja Perkkiö / Yle

– Jo viime vuonna oltiin tilanteessa, että hädin tuskin pääsimme omillemme. Ei tässä ole enää mitään järkeä, jos tapahtuma ei tuota edes iloa, vaan vain huolta.

Motoristit ovat jakautuneet leireihin

Kerhon hallituksen jäsen Suvi Asikainen sanoo, että Suomen motoristit ovat jakautuneet liian moneen leiriin ja liian monta rallia on päällekkäin.

Victoryn keula
Kawasakilla Kerimäelle saapunut motoristi nukkui teltassa. Tanja Perkkiö / Yle

– Sen näkee Rallivuosi 2017-kalenterista, johon on koottu kaikki kokoontumisajot. Sen kokoaja sanoi minulle, että näitä on liikaa. Täytyisi miettiä vuorovuosin järjestämistä tai sitten yksinkertaisesti karsia tapahtumia.

Rallivuosi-kalenterissa kovan kilpailun merkiksi on mm. ilmoitus, jossa kerrotaan, että kansainvälinen ja perinteinen Kokko-Treffen on tänä vuonna tauolla. Tapahtuma järjestettiin viime vuoteen saakka joka kesä vuodesta 1971.

Teltasta mökkiin, mökistä hotelliin

Motoristien mukavuudenhalu on kasvanut ja sen myötä pelkästään telttamajoitusta tarjoavat kerhotapahtumat ovat hiipuneet, tilalle on tullut kaupallisemmalta pohjalta ponnistavia ns. hotelliralleja.

Moottoripyöriä leirissä
Suzukeilla saapuneilla on perinteinen telttaleiri. Tanja Perkkiö / Yle

Mökkimajoitukset varataan niitä tarjoavissa paikoissa hyvissä ajoin talvella. Hotellirallit eivät hyödytä kerhoja samaan tapaan kuin talkootyönä syntyvät kokoontumisajot.

Motoristit ovat myös jakautuneet valtavan moneen osaan, omat kokoontumisajonsa on niin naisille, diabeetikoille kuin kaikille pyörämerkeillekin ja vielä on mallikohtaisiakin ralleja.

Kalenterin mukaan Suomen vanhin kokoontumisajo on Kontioralli, joka järjestetään 51. kerran. Suuri osa kerhojen tapahtumista on 20-30 vuoden ikäisiä.

Aikuisten juttu ja aikuiset vanhenevat

Rallivuosi 2017-kalenterissa on yli 90 kokoontumisajoa tälle kesälle ja syksylle. Lisäksi on päivätapahtumia ja ralleja myös lähialueilla Virossa ja Ruotsissa.

Kokoontumisajojen osallistujat ovat keski-ikäisiä ja sitä vanhempia, joille telttamajailu ei enää muodosta vetovoimatekijää. Kerimäellä, Puruveden rannalla lämpötila laski yöllä nollan lähelle. Usea motoristi valitti palelleensa teltassaan.

– Tämä taisi olla minun osaltani tässä, ei täällä viitsi enää palella, sanoi muutaman kymmenen kilometrin päästä Punkaharjulta saapunut veteraanimotoristi.

Savonlinnan Motoristien Suvi Asikainen ja Matti Jääskeläinen pohtivat rallien tulevaisuuden näkymiä.

– Nuoria on kyllä saatu kerhotoimintaan, mutta saadaanko kokoontumisajoihin telttaan? Kun me vanhatkin haluamme pikkuhiljaa mieluiten sänkyyn nukkumaan, niin ehkä tulevat kokoontumisajot ovat jotain muita kuin näitä telttaralleja rannoilla ja pelloilla.