1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. punkit

Rokotus on otettava nyt, jos haluaa suojan punkeilta kesälomaksi – älä myöskään riisu paitaa

Rokote ei suojaa ihmistä punkin puremalta eikä sairastumasta borrelioosiin. Tätä ei moni tiedä.

punkit
Nuori tyttö saa TBE-rokotuksen.
Sairaanhoitaja Kaisa Vaviolahti antaa TBE-rokotuksen Salla Keihäselle.Jari Kovalainen / Yle

Punkin eli puutiaisen levittämiin sairauksiin liittyy paljon epätietoisuutta ja väärinkäsityksiä.

Reumaliiton tuore kysely (siirryt toiseen palveluun)paljasti, että osa suomalaisista sekoittaa kaksi eri punkin levittämää tautia: Puutiaisaivotulehduksen ja borrelioosin. Myös niiden ehkäisykeinot ovat epäselviä.

Saman on huomannut myös sairaanhoitaja Kaisa Vaviolahti. Hän työskentelee Punkki Pullervossa, joka on yksi eri puolilla Suomea toimivista rokotusautoista.

– Ihmisillä menee kaksi eri tautia koko ajan sekaisin. Painotan rokottaessani, että TBE-rokote tehoaa vain puutiaisaivotulehdukseen, ei borrelioosiin. Se ei estä punkin tarttumista kiinni ihoon, eikä ole hyönteiskarkote.

On viimeinen hetki, mikäli täksi kesäksi haluaa suojan puutiaisaivotulehdukselta.

Kaisa Vaviolahti

Maksullista rokotusta jonottavia on viime päivinä riittänyt, sillä rokotuksella on tämän kesän osalta jo kiire.

– On viimeinen hetki, mikäli haluaa täksi kesäksi suojan puutiaisaivotulehdukselta, Kaisa Vaviolahti sanoo.

Perusrokotussarjaan kuuluu kolme rokotusta. Toinen annos annetaan 1-3 kuukautta ensimmäisestä ja kolmas 5-12 kuukauden päästä toisesta rokotuskerrasta.

Rokotekortti
RokotekorttiJari Kovalainen / Yle

Puutiaisaivotulehdus on vakava sairaus

Viruksen aiheuttamaa puutiaisaivotulehdusta kutsutaan myös puutiaisaivokuumeeksi. Pahimmillaan se on vakava sairaus, johon ei ole parantavaa hoitoa.

Bakteerin aiheuttamaa borrelioosia hoidetaan antibiooteilla. Ainoa varma tapa estää borrelioosin tarttuminen ihmiseen on estää punkin pääsy iholle ja ehkäistä purema ennalta.

– Borrelioosi on erittäin tavallinen sairaus. Voi olla, että ihmiset ottavat rokotuksen, koska ovat nähneet punkkeja ja luulevat suojautuvansa borrelioosilta. Näinhän ei toki ole, sanoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen ylilääkäri ja rokotusohjelman päällikkö Taneli Puumalainen.

Ilmainen rokote yhä useammalle

THL:n suositusten mukaan puutiaisaivolkuumeelta suojaava rokote kannattaa ottaa henkilöiden, jotka asuvat tai viettävät pitkiä aikoja Ahvenanmaalla, Paraisilla tai Simossa.

Taudin riskiä on pidetty suurena myös Kotkan saaristossa, Maaningalla ja Lappeenrannan Sammonlahdessa.

Parainen ja Simo liitettiin kansalliseen rokoteohjelmaan tänä keväänä.

THL on ehdottanut, että ohjelmaan lisättäisiin myös Sammonlahti, (siirryt toiseen palveluun) Maaninka ja Kotkan saaristo, ja rokotteen kustantaisi niissäkin valtio.

– Uusia alueita päästään lisäämään ohjelmaan hitaasti. Toivottavasti valtion budjetista löytyy rahaa, jotta rokottaminen voi alkaa ensi kesää ajatellen, ylilääkäri Taneli Puumalainen toteaa.

Punkkien levinneisyys kartalla.
Yle Uutisgrafiikka

Turha rokotus tulee kalliiksi

Taneli Puumalainen muistuttaa, ettei rokotetta kannata kuitenkaan ottaa varmuuden vuoksi ja turhaan.

Rokotteella voi saada vain kustannuksia ja mahdollisia harvinaisia sivuvaikutuksia, eikä siitä silloin ole varsinaista terveyshyötyä.

Taneli Puumalainen

– Muualla kuin THL:n nimeämillä alueilla riski sairastua on erittäin pieni. Luonnossa liikkumisen on oltava pitkäkestoista ennen kuin taudin riski on huomattava. Rokotteella voi saada itselleen vain kustannuksia, mahdollisia harvinaisia sivuvaikutuksia, eikä siitä silloin ole varsinaista terveyshyötyä.

– Edelleen käypä tapa estää purema on pukeutua pitkähihaisiin puseroihin ja pitkiinhousuihin. Illalla on hyvä tehdä punkkisyyni, Punkki Pullervon sairaanhoitaja Kaisa Vaviolahti lisää.

Suomessa punkkeja on runsaimmin saaristossa ja rannikkoseudulla, mutta niitä tavataan luonnossa myös Lapissa. Viime vuosina molemmat taudit ovat yleistyneet ja levinneisyysalue on laajentunut.

Arviolta lähes 7000 suomalaista sairastuu vuosittain borrelioosiin, mutta rekisteröityjä tapauksia on huomattavasti vähemmän.

Puutiaisaivotulehdukseen sairastui viime vuonna 61 henkilöä.

Lue seuraavaksi