Trump päättää ensi viikolla Pariisin ilmastosopimuksesta – Mitä käy, jos Yhdysvallat jättäytyy pois?

Yhdysvaltojen irtautuminen voisi pahimmillaan innostaa myös muita maita luistamaan sopimuksesta, tutkijat uskovat. Juttu on julkaistu lauantaina 27. toukokuuta.

ilmastonmuutos
Donald Trump vilkuttaa pensaiden keskellä.
Yhdysvaltojen presidentti Donald Trump on uhannut irrottaa Yhdysvallat Pariisin ilmastosopimuksesta. Hän keskusteli sopimuksesta muiden vauraiden teollisuusmaiden johtajien kanssa G7-kokouksessa Sisiliassa.Angelo Carconi / EPA

Presidentti Donald Trump jätti maailman jännittämään, kun hän kertoi Twitterissä päättävänsä ensi viikolla Yhdysvaltojen kannan Pariisin ilmastosopimukseen.

Muut vauraat teollisuusmaat yrittivät turhaan saada Trumpia sitoutumaan sopimukseen G7-kokouksessa Sisiliassa viikonloppuna.

Trump on uhannut aiemmin vetää Yhdysvallat sopimuksesta ja kutsunut ilmastonmuutosta Kiinan keksimäksi huijaukseksi. Hän on perunut innokkaasti edeltäjänsä Barack Obaman päätöksiä ilmastonmuutoksen torjumiseksi.

Yhdysvallat on maailman toiseksi suurin kasvihuonekaasujen tuottaja Kiinan jälkeen. Tutkijat ovat kuitenkin erimielisiä siitä, kuinka suuri vaikutus Yhdysvaltojen irtautumisella olisi.

1. Maapallo lämpenisi nopeammin

Yhdysvaltojen irtautuminen Pariisin ilmastosopimuksesta kiihdyttäisi hyvin todennäköisesti ilmastonmuutosta, uskovat kaikki uutistoimisto AP:n (siirryt toiseen palveluun)haastattelemat tutkijat.

– Jos jäämme jälkeen, silmukka kaulan ympärillä kiristyy, Princetonin yliopiston ilmastotieteilijä Michael Oppenheimer sanoi.

Jäätiköt siis sulaisivat nopeammin, autiomaat laajenisivat, merenpinta kohoaisi enemmän ja äärisäät yleistyisivät entisestään.

Climate Interactive -tutkimusjärjestön mukaan Yhdysvaltojen hiilidioksidipäästöt voisivat kasvaa jopa kolmella miljardilla tonnilla vuosittain. Jos tämä jatkuisi vuosikausia, maapallon keskilämpötila nousisi 0,3 celsiusastetta enemmän vuosisadan loppuun mennessä.

Tämä tekisi Pariisin ilmastosopimuksen tavoitteiden saavuttamisesta käytännössä mahdotonta. Sopimuksessa on sitouduttu pitämään maapallon lämpeneminen kahdessa lämpöastessa teollistumista edeltävään aikaan verrattuna. Jo nyt planeetta on lämmennyt noin 1,1 astetta.

– Yhdysvalloilla on suuri merkitys. Tuo päästömäärä voi ratkaista, saavutammeko Pariisin kahden asteen tavoitteen vai emme, Climate Interactive -järjestön toinen puheenjohtaja Andrew Jones sanoo.

2. Muut maat saattavat irtautua sopimuksesta

Yhdysvaltojen irtautuminen voisi lisätä myös lisätä muiden maiden päästöjä. Muut maat saattavat jättää sopimuksen Yhdysvaltojen vanavedessä, tai ne voisivat alkaa lipsua omista lupauksistaan. Tämä kiihdyttäisi ilmastonmuutosta entisestään.

– Yhdysvaltojen päätökset heijastuvat joka puolelle maailmaa, Texas Tech -yliopiston tutkija Kathareine Hayhoe sanoo.

Maailma on toistaiseksi ollut harvinaisen yksimielinen ilmastonmuutoksen torjumisesta. Pitkien neuvotteluiden jälkeen käytännössä kaikki maailman valtiot allekirjoittivat Pariisin sopimuksen vuonna 2016.

Pariisin sopimusta edeltänyt Kioton ilmastosopimus kärsi siitä, ettei Yhdysvallat koskaan tullut mukaan sopimukseen. Vuonna 1997 allekirjoitettu sopimus astui voimaan vasta vuonna 2005, koska riittävää määrää vauraita valtioita ei saatu ratifioimaan sopimusta.

3. Ei välttämättä olisi katastrofi

Toisaalta jotkut tutkijat eivät usko, että Yhdysvaltojen irtautuminen romuttaisi ilmastonmuutosta vastaan käytävän kamppailun.

– Kymmenen vuotta sitten se olisi järkyttänyt koko planeettaa. Nykyään, vaikka Yhdysvallat jättäisi Pariisin sopimuksen, muu maailma jatkaisi puhtaan ja turvallisen tulevaisuuden rakentamista, Potsdamin ilmastovaikutustutkimuskeskuksen tutkija John Schellnhuber sanoo.

Vauraiden maiden G7-kokouksessa Trump oli ainoa, joka ei suostunut sitoutumaan Pariisin sopimukseen. Myös Kiina, joka on tällä hetkellä suurin kasvihuonekaasujen tuottaja, panostaa uusiutuvaan energiaan.

Climate Action Tracker -tutkijaryhmä arvioi, että Yhdysvaltojen kasvihuonepäästöt vähenevät joka tapauksessa. Uudistuvat energialähteet ovat jo nyt korvaamassa kivihiiltä ja muita fossiilisia polttoaineita Yhdysvalloissa.

Lue myös: Kristallipallo ja synkkä Melania – Nämä viisi asiaa muistetaan Trumpin Euroopan ja Lähi-idän kiertueesta

Lähteet: AP, Reuters